Arapović: Ukoliko MMF ne uplati očekivanu tranšu slijedi bankrot budžeta entiteta i kantona

Arapović: Ukoliko MMF ne uplati očekivanu tranšu slijedi bankrot budžeta entiteta i kantona

image Adis Arapović

SARAJEVO – Ukoliko Međunarodni monetarni fond (MMF) ne uplati dugo očekivanu tranšu „na lijepe oči“, slijedi neformalni bankrot i slom budžeta entiteta i kantona, a konsekventno tome i hiljade radnika, državnih službenika, policajaca, učitelja, ljekara i penzionera bit će na ulicama.

Ako MMF pak uplati tranšu, nema ništa od reformi, provedbe zahtjeva iz nove EU inicijative, kandidatskog statusa, itd., barem za pola godine. Odgađamo time neodgodivo. I ko će biti pametan pa reći šta nama dođe MMF: ili vatra ili voda?- kazao je u intervjuu za Agenciju FENA osvrćući se na događanja u 2014. godini politički analitičar i menadžer Centra civilnih incijativa (CCI) Adis Arapović.

– Nedugo nakon novogodišnjeg vatrometa, „voda je došla dogrla“, pa su se prvi put u poslijeratnoj BiH desili relativno masovni, sinkronizirani i višednevni protesti poniženog naroda, obespravljenih građana, prevarenih radnika, beznadežne omladine i besposlenih prolaznika. Bili su to, barem na prvi pogled, protesti bez vodstva, bez preciznog cilja i jasnog političkog zahtjeva- kazao  je Arapović.

Naglasio je da uprkos tome, nikada kao tada, nije se pokazala panika, nedoraslost, neznanje, manjak hrabrosti i odgovornosti političke vlasti da ispravno, brzo i adekvatno reagira na dešavanje naroda.

Dalje u razgovoru, osvrćući se na dešavanja u 2014. godini, Arapović podsjeća da se „nisu buktinje u zgradi sarajevskog kantona čestito ni zagasle, a Cathrine Ashtone, visoka povjerenica Evropske unije za vanjsku i sigurosnu politiku stigla je u Sarajevo“.

– Protesti su prividnu političku i socijalnu stabilnost BiH porušili kao kulu od karata. Političko-sigurnosni alarm u Briselu se oglasio i bilo je vrijeme za diplomatski desant – kaže Arapović.

Naglašava da je posljednji takav desant izveden  s ciljem da spriječi raspisivanje referenduma o Sudu BiH najavljenog od  predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.
Novim desantom prvi put je nagoviještena promjena pristupa EU spram BiH, pojašnjava Arapović naglašavajući da neće više prioritet biti apstraktna političko-pravna reformacija, već ekonomsko-socijalna transformacija, vladavina zakona, antikorupcija i pravda.

– Početak tranzicije nakon 25 godina. To je pobjeda demonstranata, a kasnije će se pokazati, možda i ključni politički događaj minule godine – kazao je je Arapović

Zatim su se, podsjeća, dogodile katastrofalne poplave, a reakcija vlasti opet je bila nedovoljno brza, efikasna i djelotvorna.

– Poplave su odnijele one što su bili niže, a onda su klizišta odnijela one što su bili više. Mlađe generacije nisu doživjele ovakvu prirodnu kataklizmu, koja će imati vrlo negativne reprekusije po domaću ekonomiju, gubitak radnih mjesta i bujanje siromaštva. Ionako prazni budžeti sada su „dokusureni“, pa samo MMF svojim finansijskm infuzijama održava neodrživo. Skromne, ali pozitivne trendove ekonomskog oporavka i rasta zaposlenosti odnijela je voda. I zemlja – ističe Arapović.

On ističe da su puno novca, dobara i usluga u tim danima donirali naši ljudi u zemlji i dijaspori, mnogo su dale prijateljske zemlje, ali je mnogo i nestalo bestraga.

– To se u diplomatskom svijetu dešava vrlo, vrlo rijetko, pa ćemo zaključiti da je naša vlast svjetska rijetkost – kaže Arapović.

U svom osvrtu na dešavanja u 2014.godini, Arapović je spomenuo i da je otvorena restaurirana Vijećnica i da je obilježena stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata, ali da ni ovom prilikom u Sarajevu nije bilo „visokih“ gostiju. Pozitivno je, kaže Arapović bilo vatreno iščekivanje našeg historijskog uspjeha na svjetskom fudbalskom prvenstvu.

(Vijesti.ba/Fena)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.