Radončić nije optužen niti je pod istragom u predmetu “Keljmendi”

Radončić nije optužen niti je pod istragom u predmetu “Keljmendi”

image Fahrudin Radončić

SARAJEVO – Međunarodna sutkinja EULEX-a pri Osnovom sudu u Prištini je jučer, a nakon ročišta koje je održano 2. Decembra 2014. godine, Predmet br. PPKR 86/13 (PPS 42/13), donijela Odluku po zahtjevu Fahrudina Radončića, odnosno advokatskog tima koji predvodi poznati britanski advokat John Jones.

Sud je, između ostalog, odlučio da Fahrudin Radončić „nije optuženi u tom predmetu“, da „protiv njega nije podignuta optužnica niti pokrenuta istraga, niti na Kosovu niti u Bosni i Hercegovini“, te da on „ni na koji način nije bio obuhvaćen istragom protiv Nasera Kelmendija“.

Sud je također odlučio da predstavlja kršenje njegovih prava to što je „ime Fahrudina Radončića uvršteno u optužnicu protiv Nasera Kelmendija bez obzira na činjenicu da nikakva krivična istraga nije bila pokrenuta protiv njega“, da  „niti u jednom stadiju tokom istrage on nije saslušan“, te da se „ne vode nikakvi odvojeni krivični postupci protiv njega u Bosni i Hercegovini iako su zvaničnici iz te zemlje aktivno učestvovali u istražnim radnjama provedenim od strane Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo“.

Dodatno, međunarodna sutkinja je podcrtala i da je prekršeno pravilo pretpostavke nevinosti zbog davanja inkriminirajućih izjava pojedinih javnih zvaničnika i prije nego što je nekome dokazana bilo kakva krivica u skladu sa zakonom.

Sud je stoga  naložio pravnu mjeru nespominjanja usmenog ili pismenog, imena osoba protiv kojih nije podignuta optužnica, uključujući Fahrudina Radončića, u predmetu koji se pred tim sudom vodi protiv Nasera Kelmendija – saopćava press centar SBB-a.

(Vijesti.ba)

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.