Süddeutsche Zeitung: Srbija se postupno trijezni od ruskog uticaja

image
Süddeutsche Zeitung: Srbija se postupno trijezni od ruskog uticaja

Za Srbiju je bilo otrežnjujuće saznanje da u ugovoru o prodaji NIS-a nije bilo nikakve klauzule o odšteti ili doplati u slučaju da gasovod “Južni tok” propadne, piše nemački list Süddeutsche Zeitung. Moskovsko talasanje protiv EU u Srbiji ima sve manje podrške, ukazuje njemački list.

U tekstu o odnosima Srbije i Rusije, minhenski dnevnik  piše da je djelovalo kao da je Srbija napravila dobar posao kada je 2008. prodala naftnu kompaniju NIS ruskom državnom koncernu “Gasprom”.

“Naravno, ‘Gasprom’ je za kontrolni paket akcija platio samo 400 miliona eura, a to nije bila ni petina tržišne vrijednosti”, ukazuje njemački list.

Süddeutsche Zeitung podsjeća da je taj dogovor bio tek dio većeg energetskog paketa, koji je podrazumijevao da će Rusija graditi gasovod “Južni tok” kroz Srbiju, domaće firme će na gradnji zaraditi najmanje pola milijarde eura, a kasnije će od tranzita u budžet stizati do 300 miliona godišnje.

“Srbija je uvidjela da je iz Moskve nisu čak ni konsultovali. Ali ne samo to: otrežnjujuća je bila spoznaja da u ugovoru o prodaji NIS-a nije bilo nikakve klauzule o odšteti ili doplati u slučaju da gasovod propadne”, piše njemački list.

Na pitanje kome da se Srbija obrati za odštetu, ruski ambasador Aleksandar Čepurin odgovorio je kratko i pogrešno: Evropskoj uniji. A zapravo EU ima veze sa gasovodom samo utoliko što je tražila od Rusije da u tranzitnim zemljama i konkurenti imaju pristup cijevima gasovoda onako kako predviđa evropsko pravo, podsjeća Süddeutsche Zeitung.

List ocjenjuje da je Čepurinov nonšalantni odgovor “posljednji u nizu manevara kojima Rusija pokušava da napujda Srbiju protiv evropskih integracija”.

Kako se dodaje, pritisak se pojačava posebno jer vrijednost Srbije u međunarodnoj politici raste od 1. januara kada Beograd zvanično preuzima predsjedavanje OSCE-a, koji je jedno od glavnih oruđa u prevladavanju krize u Ukrajini.

Minhenski list podsjeća na vojnu paradu za Putina, zajedničku vojnu vježbu, te posjetu ruskog patrijarha i otkrivanje spomenika posljednjem ruskom caru.

Uz još nekoliko primjera, list konstatuje da “moskovsko talasanje protiv EU” u Srbiji ipak ima sve manju podršku.

Istina, petina Srba još uvek vjeruje da je Rusija najveći finansijski darodavac, iako od 2000. godine Moskva nije dala nikakvu bespovratnu pomoć Srbiji.

U Kancelariji za evropske integracije kažu da je u istom periodu pomoć EU i pojedinih članica poput Nemačke, Italije ili Holandije – iznosila ukupno 4,2 milijarde eura.

List na kraju citira ankete koje pokazuju rastuću podršku evropskim integracijama – “da je danas referendum o tome, 53 odsto Srba bilo bi za, a samo 28 odsto strogo protiv”.

(Vijesti.ba/SB)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.