Amerika još 1999. otkrile krađu milijardu dolara i Bakirov kriminal – Kako je krala dinastija Izetbegovića!

Amerika još 1999. otkrile krađu milijardu dolara i Bakirov kriminal – Kako je krala dinastija Izetbegovića!

Nedavno se navršilo 15 godina otkako je ugledni američki list „The New York Times“ (NYT), prvi na međunarodnoj sceni, pisao o masovnoj korupciji u Bosni i Hercegovini.

Taj tekst, koji je potpisao novinar Kris Hedžis (Chris Hedges), u tadašnjoj vlasti Stranke demokratske akcije (SDA) naišao je na veoma oštre osude, pa čak i prijeteće tonove prema američkom listu i međunarodnoj zajednici. Nažalost, da je bh. javnost tada ozbiljnije shvatala napise američkih medija, možda se danas, 15 godina kasnije, ne bismo suočavali s korupcijskim monstrumom u našoj vlasti.

Nestale milijarde

U namjeri da javnost shvati razmjere 20-godišnje pljačke naroda, o kojoj “Dnevni avaz” već godinama piše, podsjećamo na dijelove teksta američkog novinara.

Hedžis je tada pisao da je “iz javnih fondova nestala cijela milijarda dolara, ili su je prevarom iz međunarodnih projekata pomoći ukrali muslimanski (bošnjački), hrvatski i srpski nacionalistički čelnici, koji održavaju krutu podjelu Bosne na tri etničke enklave”. To je, kako je navedeno, pokazala iscrpna istraga provedena u organizaciji Jedinice za suzbijanje prevara pod američkim vodstvom.

– Jedinica za suzbijanje prevara, koju je osnovao Ured visokog predstavnika (OHR) (…), otkrila je tako veliku prisutnost korupcije da međunarodne agencije i ambasade oklijevaju s objavljivanjem krađa u javnosti, strahujući da će tim potezom otjerati međunarodne donatore. U izvještaju je imenovano nekoliko dužnosnika povezanih s vladajućim nacionalističkim strankama koje su se navodno okoristile prevarom. Iako je OHR otpustio 15 dužnosnika ili je spriječio njihov ostanak na dužnosti, većina njih ostala je utjecajna – pisao je Hedžis 1999. godine.

U jednom od incidenata navedenih u izvještaju, deset stranih ambasada i međunarodnih humanitarnih agencija izgubilo je više od 20 miliona dolara, pohranjenih u jednoj bosanskoj banci, ali samo je Ambasada Švicarske javno potvrdila svoje gubitke.

Jedinica za suzbijanje prevara pri OHR-u, koja zahtijeva posebne mjere sigurnosti i ne objavljuje ko radi za tu organizaciju u BiH, podsjetio je NYT, istraživala je 220 slučajeva prevare i korupcije. Tada aktuelni slučajevi dokumentirani su u izvještaju od 4.000 stranica. „New York Timesu“ dostavljen je sadržaj izvještaja.  

– Sasvim različite organizacije – u rasponu od OHR-a, Ujedinjenih naroda do Američke agencije za međunarodni razvoj, angažiranih na obnovi BiH, izgubile su desetke miliona dolara – navedeno je u izvještaju.

Mnogi u BiH smatraju raširenu korupciju ozbiljnim udarcem u dugotrajnoj, frustrirajućoj borbi za izgradnju demokratske Bosne, zemlje koja je primila 5,1 milijardu dolara međunarodne pomoći nakon završetka rata 1995. Dakle, korupcija je odigrala glavnu ulogu u odvraćanju stranih ulaganja koja su ocijenjena jedinom mogućom metodom oslobađanja Bosne od ovisnosti o stranoj pomoći, navedeno je u tekstu.

„New York Times“ tada je prenio i izjavu portparola Stejt departmenta Džejmsa Rubina (James Rubin) u kojoj je navedeno da je Američka agencija za međunarodnu pomoć (USAID) morala tužiti 19 firmi u BiH zbog toga što nisu otplaćivale dodijeljene kredite.

List je konstatirao da su dužnosnici OHR-a i zapadni diplomati tvrdili da je “jedan od najbogatijih i najmoćnijih ljudi u Bosni Bakir Izetbegović”.

– On nadzire Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, a nadležan je za rješavanje pitanja o stambenim pravima za 80 hiljada sarajevskih stanova u vlasništvu države. Mnogi od tih stanova pripadali su prije rata Srbima ili Hrvatima, a u međuvremenu su dodijeljeni članovima vladajuće Stranke demokratske akcije… Ostali građani koji žele steći stanarsko pravo moraju platiti Izetbegoviću 2.000 dolara, kazalo je nekoliko Bosanaca, platiša te takse – navedeno je u tekstu uglednog američkog lista.

Između ostalog, navedeno je da je Izetbegović vlasnik 15 posto „Bosnia Aira“, tada državne aviokompanije, te da “uzima dio reketa koji vlasnici lokalnih trgovina plaćaju sarajevskim gangsterima”.

Gdje su milioni

Također, NYT je pisao da je Agencija za međunarodni razvoj, koja nije objavila svoje gubitke, imala, prema riječima zapadnih diplomata, BH banci najmanje četiri miliona dolara. Najmanje polovina od 20 miliona dolara koje su međunarodne organizacije izgubile, a bila je pohranjena u toj banci, trebala je biti iskorištena za projekte obnove, kazali su istražitelji.

– Strahujemo da će nakon objavljivanja punih razmjera krađe međunarodni donatori osjetiti gnušanje i jednostavno se povući – izjavio je tada jedan dužnosnik OHR-a.
Džaba krečili

Kao jedan od primjera teške korupcije navedena je Tuzla. Gradska uprava Tuzle samo je 1998. krečila škole čak četiri puta (!), iako su ih prethodno obnovile i okrečile međunarodne humanitarne organizacije. Tuzlanski dužnosnici plaćali su za taj posao dva ili tri puta višu cijenu od uobičajene.

Nezavisni narodni info portal http://www.balkaninfo.org

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.