Putin konačno poražen, južni tok je historija gasovod ide kroz Tursku

Putin konačno poražen, južni tok je historija gasovod ide kroz Tursku

U svome velikome diplomatskom porazu, ruski predśednik Vladimir Putin preusmjerava gasovod ka Turskoj, a s druge strane neuspjeh u izgradnji Južnog toka predstavlja kao “gubitak za Evropu” kriveći Brisel za nepopustljivost, navodi se učlanku koji je danas objavio Njujork tajms.

Jednoga dana, i on će poći Miloševićevim stopama…

Taj list, u tekstu objavljenom na naslovnoj strani, naglašava da je “grandiozan projekat” izgubljen kao žrtva rastućih “zatrovanih” odnosa Rusije sa Zapadom.

Odluka o prekidu projekta Južni tok takođe je i pobjeda Evropske unije i Sjedinjenijeh Američkih država, koje su ove godine samo neaktivno posmatrale aneksiju Krima i jačanje separatista na istoku Ukrajine, navodi list.

Ali, “ako postoji pobjednik u ovom slučaju to je Turska”, koja je uz Kinu i druge zemlje u razvoju kojima nedostaju energetski resursi, ekspoatisala jaz između istoka i zapada kako bi obezbijedila dugoročne rezerve energije po povoljnim cijenama.

Ukrajinski konflikt i gorki odnosi Kijeva i Moskve bacili su sjenku na čitavo energetsko polje Evrope.

“Ruski predśednik upravlja pitanjima energije lično, kao vjerovatno najvećim izvorom moći kojim raspolaže na međunarodnoj areni. Godinama su se on i Zapad nadmudrivali oko pravaca gasovoda, u nekoj vrsti posredne Velike igre oko toga ko će kontrolisati snabdijevanje Evrope energentima”, dodaje se.

Analitičari ocjenjuju da čak i 4,5 milijardi dolara koje je Gasprom uložio do sada u Južni tok, nijesu u potpunosti izgubljeni – i samo pominjanje izgradnje u protekloj deceniji pomoglo je da se omete Zapad od ozbiljnijih napora izgradnje konkurentnog gasovoda koji bi obezbijedio druge izvore snabdijevanja Evropi, osim ruskih.

List navodi i da je Turska ugledala priliku da iskoristi sukob Rusije sa Zapadom, pogotovo uzvratne sankcije koje je Moskva uvela na uvoz hrane iz Evrope.

“Osim hrane, Rusija i Turska su utvrdile i druge oblasti saradnje. Rusija završava planove za početak izgranje prve nuklearne elektrane u Tuskoj”, podśeća Njujork tajms.

Rusija je, zbog sankcija kojima je izložena, u veoma nezavidnoj ekonomskoj situaciji, a rublja se trenutno nalazi na rekordno niskome nivou u odnosu na dolar.

Izvor:

Crnogorska pitanja

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: