Tarčin – Konjic 21 km

Slika

JP “Autoceste FBiH” donijelo je odluku o početku eksproprijacije nekretnina za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Zukići – Konjic, a koje se nalaze na području općine Konjic.

Dionica Tarčin – Konjic iznosi ukupno 20 km, a poddionica Zukići – Konjic duga je oko 11km, uključujući i prilaznu saobraćajnicu koja povezuje autocestu sa gradskim područjem općine Konjic. Trasa počinje u Zukićima i većim dijelom je na objektima gdje se smjenjuju vijadukti i tuneli osovine kolovoza lijeve i desne kolovozne trake. U Konjicu, na samom kraju trase završava se prelaznicom i kružnom krivinom gdje je ostavljena mogućnost nastavka trase prema Mostaru, saopšteno je na sajtu “Autocesta FBiH”.

Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 9. februara 2012.god. utvrđen je javni interes za izgradnju autoceste na trasi koridora 5C za dionicu Tarčin – Konjic.

Pojas eksproprijacije na području općine Konjic obuhvata područje od 8 katastarskih općina i to Donje selo, Zaslivlje, Konjic II, Galjevo, Brđani, Podorašac, Zukići i Bradina. Postupkom eksproprijacije biće obuhvaćeno cca 700 parcela u privatnom i državnom vlasništvu.

Kompletan postupak eksproprijacije, po ranije podnešenom prijedlogu za eksproprijaciju, će voditi Služba za geodetske i imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina općine Konjic, uz prisustvo opunomoćenih predstavnika JP “Autoceste FBiH” i vlasnika predmetnih nekretnina.

Naknada se utvrđuje na temelju podataka o tržišnoj vrijednosti nekretnina na području općine Konjic, koje su pribavljenje saglasno Zakonu o eksproprijaciji. Procjenu vrijednosti nekretnina koje su predmet eksproprijacije obavljaju ovlašteni sudski vještaci poljoprivredne, građevinske, šumarske struke.

Naknada se plaća u utvrđenom zakonskom roku za što je JP Autoceste obezbijedilo sredstva. Uprava je planirala da za navedenu dionicu samo za eksproprijaciju utroši 17 mil KM.

http://www.ekapija.com/website/bih/page … nekretnina

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.