Počitelj – granica s Crnom Gorom = 110 km ( Jadransko – Jonska autocesta )

Počitelj – granica s Crnom Gorom = 110 km ( Jadransko – Jonska autocesta )

Gradit će se autocesta od Počitelja do granice s Crnom Gorom

“Kongresi o cestama prilika su za rasprave o razvoju cestovne infrastrukture ne samo na nacionalnom već i globalnom nivou. Na području Federacije BiH novi investicioni ciklus je izgradnja 80 kilometara autoceste. U Republici Srpskoj u toku je izgradnja dionice Banja Luka – Doboj i njeno spajanje na petlju Johovac. Kako sam i rekao na početku svog mandata, puštamo u promet jednu trećinu Koridora Vc – prvih 100 kilometara autoceste. Gradili smo i gradimo intenzivno i u promet puštamo sve što smo i planirali”, istakao je ministar Hadžić tokom uvodnog izlaganja.

Prema potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, Bosna i Hercegovina se obavezala na razvoj osnovne regionalne prometne mreže Jugoistočne Evrope na kojoj se nalazi Jadransko-jonska autocesta, a koja će u budućnosti biti dio mreže evropskih cesta. U aprilu 2011. godine potpisan je protokol s Crnom Gorom o usaglašenosti spojne tačke između dvije države na Jadransko-jonskoj autocesti u graničnom pojasu između dvije države kod naselja Aranđelovo u Bosni i Hercegovini. Jadransko-jonski prometni koridor osigurat će BiH još kvalitetnije povezivanje s Evropom. Ovaj koridor spojit će Jadransko i Jonsko more, kroz teritorijalni prostor Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dalje kroz Crnu Goru prema Albaniji i Grčkoj.

“Uzimajući u obzir da će do kraja godine započeti izgradnja dionice Međugorje – Počitelj, na ovu dionicu, a nakon izrade planersko-studijske dokumentacije koju izdvojenim sredstvima realizira Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, uslijedit će izgradnja buduće trase Jadransko-jonske autoceste na potezu od Počitelja do granice s Crnom Gorom u dužini oko 110 kilometara. Odlukama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine predviđena su sredstva za finansiranje planersko-studijske dokumentacije Jadransko-jonske autoceste u iznosu od oko 2,2 miliona eura”, kazao je ministar Hadžić.

Tokom kongresa stručnjaci iz oblasti cesta razgovarat će i o strateškom interregionalnom planiranju cestovnog transportnog sistema, novim projektima, optimizaciji rješenja, legislativi i tehničkim mjerama u povećanju sigurnosti prometa, finansiranju gradnje i održavanju cestovne infrastrukture, zaštiti okoliša i upravljanju cestama.

Četvrti bh. kongres o cestama održava se u Sarajevu 18. i 19. septembra ove godine u organizaciji Udruženja konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine (UKI BiH) i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC). Pokrovitelj kongresa je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

http://www.klix.ba/biznis/privreda/grad … 40918094#1

Image

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.