Ðukanović: Sarajevski atentat je terorizam

Ðukanović: Sarajevski atentat je terorizam

Istorijska je činjenica da Crna Gora nije podržala teroristički akt ubistva u Sarajevu, kaže crnogorski premijer.

Podgorica, Crna Gora, Milo Đukanović, Sarajevski atentat, Prvi svjetski rat
U Jugoslaviji nije bilo mjesta za crnogorsku posebnost, smatra Đukanović [EPA]

Za Crnu Goru nije bilo veće tragedije od Prvog svjetskog rata, izjavio je crnogorski premijer Milo Ðukanović, koji je sarajevski atentat nazvao terorističkim činom.

“Istorijska je činjenica da Crna Gora nije podržala teroristički akt ubistva u Sarajevu i da je smatrala da se političkim ubistvima ne može ništa riješiti”, rekao je Ðukanović na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, održanoj u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Prema njegovim riječima “paradoks je da je, kao država pobjednica, Crna Gora nestala sa geografske karte”, prenijeli su lokalni mediji.

Ðukanović, koji je predsjednik Koordinacionog odbora za obilježavanje jubileja, kaže da je Crnu Goru skupo koštala lekcija da najveću cijenu plaćaju najmanji narodi.

Crnogorska posebnost

“Vjerujmo zajedno, nakon gotovo stogodišnjeg čekanja na novu šansu i međunarodnog priznanja prije osam godina, da smo je naučili”, kazao je on.

On je podsjetio i na stvaranje Jugoslavije, u kojoj, kako je naveo, nije bilo mjesta za crnogorsku posebnost.

“Nelegalnim odlukama nelegitimne Podgoričke skupštine, koja je suštinski bila instrument državnog prevrata u službi tuđih interesa, ugašena je crnogorska nezavisnost i dinastija”, kaže Ðukanović.

On, ipak, kaže da ne želi da lamentira “nad istorijskim nepravdama”, ni da upire prstom u krivce za takvu sudbinu Crne Gore, “niti u one koji nikada nisu prestali da krivotvore istorijske činjenice”.

Sticaj okolnosti na globalnoj političkoj sceni, kako je rekao, doveo je do sloma Jugoslavije i stavio Crnu Goru pred nova iskušenja.

Prema njegovim riječima, 1999. godine Crna Gora nije napravila grešku da, vođena instiktom savezničke odgovornosti, uđe u rat s međunarodnom zajednicom.

“Nismo podlegli atmosferi netolerancije prema različitostima u vremenu nacionalnih i vjerskih sukoba svuda oko nas, već smo očuvali mir, zbrinuli izgnanike otkud god da su došli i time učvrstili temelje svoje multietničnosti i multikulturalnosti”, rekao je Ðukanović.

Svečanosti obilježavanja 100. godišnjice Prvog svjetskog rata prisustvovali su najviši državni zvaničnici, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, poslanici iz političkog, kulturnog i javnog života Crne Gore, prenijeli su lokalni mediji.

Izvor: Agencije

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.