Pandurevic: kupovanje poslanika istraga politicka korupcija

Pandurevic: kupovanje poslanika istraga politicka korupcija

image Aleksandra Pandurević

ISTOČNO SARAJEVO – Snimak koji su sinoć objavili mediji, a na kojem se čuje kako aktuelna premijerka Republike Srpske (RS) tvrdi da su “kupili dva poslanika jer im škripe poslanici partije Adama Šukala”, pokazuje da je u ovom slučaju korupcija u srcu Vlade RS, odnosno srcu SNSD-a – izjavila je danas poslanica SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević.

Ona je na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu kazala da će ovaj slučaj biti test za istražne organe.

– Upravo na ovom slučaju se testira spremnost istražnih i organa gonjenja za borbu protiv korupcije. Od policijskih institucija i tužilaštva, čija je zakonska obaveza borba protiv korupcije. Očekujemo da odmah po službenoj dužnosti pokrenu istragu koja će rezultovati optužnicama i uhapse sve aktere ove afere. Na taj način će spriječiti da korumpirani političari ne uđu u vlasti – navela je Pandurević.

Pozvala je Željku Cvijanović da odgovori ”koga su to i za koliko novca kupili”.

Ističući da je politička korupcija početak svake druge korupcije, Pandurević je dodala da je vlast SNSD-a “u kontinuitetu godinama pljačkala RS“.

– Kupovinom glasova i ubacivanjem listića u izbornoj noći, pokrali su i izbore, a sada pokušavaju pokrasti i volju naroda koju nisu uspjeli pokrasti u izbornoj noći, kako bi i dalje mogli da pljačkaju RS. Vlast SNSD-a je dosljedna samo u jednoj stvari, a to je kontinuitet politike afirmacije kriminala – ustvrdila je poslanica SDS-a.

Na pitanje da prokomentariše to snimak na kojem se dva poslanika nazvaju ”papcima”, Pandurević je rekla da su ”osionost, nepristojnost i bahatost sinonim za funkcionere SNSD-a”.

-To što je gospodin Adam Šukalo s malim brojem glasova postao poslanik nije on kriv, nego Izborni zakon koji to omogućava, a koji je SNSD kao dio vlasti u Sarajevu imao priliku da mijenja ali to nije učinio – kazala je Pandurević.

Osvrćući se na jučerašnji sastanka lidera HDZ-a i SDA u Mostaru, ona je navela da je Dragan Čović pragmatičan političar i da on zna da je SDS prije četiri godine insistirala da HDZ bude dio vlasti na nivou BiH, i to i sada želi, jer oni iza sebe imaju podršku hrvatskog naroda.

– Ne vjerujem da će, nakon objavljivanja ovog skandaloznog snimka, Čović štititi korumpirane političare – ustvrdila je Pandurević.

Dodala je i “da se raduje što i u SNSD-u ima časnih ljudi koji se groze korupcije i koji su puštanjem ovog snimka u javnost željeli građanima skrenuti pažnju da se sprema i postizborna krađa, te da ne žele biti dio korupcionaške afere“.

 

(FENA)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.