Mirko Šarović Strane trgovačke lance dočekali smo raširenih ruku, sada nam se obijaju o glavu

Mirko Šarović

Strane trgovačke lance dočekali smo raširenih ruku, sada nam se obijaju o glavu

image Mirko Šarović

Strane trgovačke centre dočekali smo raširenih ruku, neke sa tolikim oduševljenjem da su im sve saglasnosti date potpuno besplatno. A, evo, sada nam se ti trgovački lanci obijaju o glavu – kaže za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Mirko Šarović, bivši ministar vanjske trgovine BiH.

Otkako je, u oktobru prošle godine sa ove pozicije smijenjen glasovima predvođenim SNSD-om, analitičari ocjenjuju kako su kola krenula nizbrdo po domaće proizvođače. Sve manje su konkurentni uvoznim proizvodima, a na policima stranih marketa zauzimaju manje atraktivna mjesta.

Strani trgovački lanici u BiH danas zauzimaju oko dvije trećine prodajnih objekata, a sa njihovim ulaskom na tržište Bosne i Hercegovine, ugašene su na desetine hiljada malih trgovina.

Stručnjaci koji su malo više optimistični, napominju kako su oči domaćih proizvođača sada još samo uprte u domaće kupce, kod kojih se počeo buditi osjećaj patriotizma. To što oni sve češće kupuju domaće proizvode velika je šansa da se domaća privreda izvuče iz krize, a strana potisne iz BiH.

– Ne treba bježati od stranih trgovina – kaže Šarović za NAP.

– Ali, mora postojati granica do koje oni mogu ići. Ako žele na naše tržište, uredu, to im treba omogućiti, ali oni na prvom mjestu treba da prodaju naše proizvode, a ne one iz Srbije ili Hrvatske, ili neke druge zemlje.

Posljednji skandalozan slučaj koji je zadesio Bosnu i Hercegovinu, a tiče se stranih trgovačkih lanaca je afera „Tuš“, kada je, nakon povlačenja slovenskog trgovačkog lanca iz BiH, u zemlji ostalo više od 500 radnika bez posla, a dobavljači i država ostali su kratki za više od 20 miliona KM duga.

– Evo, neka „Tuš“ bude povod da Bosna i Hercegovina konačno stane u kraj izvlačenju bh. kapitala putem stranih trgovačkih lanaca – kaže Šarović za NAP.

Biznis.ba/NAP

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.