Dragan Čavić Kojim novcem i kojim sredstvima su kupljena dvojica poslanika?

Dragan Čavić

Kojim novcem i kojim sredstvima su kupljena dvojica poslanika?

image Dragan Čavić

Narodni demoktratski pokret (NDP) smatra da bi sudovi, tužilaštva i policija “već morali biti na nogama i istraživati neviđenu lakrdiju vezano za javno obznanjenje kupovine poslaničkih mandata“.

Desilo se, dakle, ono na šta smo posljednjih dana, a i tokom predizborne kampanje ukazivali: režim je posegnuo za najbrutalnijim sredstvima prekrajanja izborne volje građana i to je javno obznanio, gle čuda, iz usta Željke Cvijanović, persone koja bi više od drugih trebala voditi brigu o poštivanju ustavnosti i zakonitosti – ističu iz NDP-a.

Treba li podsjećati, doda je NDP, šta bi se desilo u bilo kojoj sličnoj situaciji u civilizovanom svijetu, da je predsjednik vlade “javno priznao učestvovanje u teškom krivičnom djelu koje zadire u temeljne vrijednosti demokratskog društva – kupovina poslaničkih mandata?”

– Treba li podsjećati da je u toj situaciji davanje mita kao i primanje mita najteže krivično djelo i da li će Željka Cvijanović sarađivati s istražnim organima u raskrinkavanju davalaca i primalaca mita, u eventualnoj istrazi koja mora uslijediti – pitaju se u NDP-u.

Da li će, navode, nadležni organi pokazati spremnost da istraže ovakve navode ili će, kao i mnogo puta ranije, “u praksi funkcionisati, umjesto pravne – Dodikova privatna država, te da li će neko zbog ove afere završiti iza rešetaka – ostaje da se vidi u narednim danima i satima“.

NDP smatra da to prilika za organe i institucije sistema koji se brinu o zakonitosti, da stvar istraže do kraja, “inače će ostati još veća mrlja na cjelokupnom izbornom procesu i postizbornim kombinatorikama u kojima režim, što javnim, što tajnim sredstvima kupuje izbornu volju građana”.

– Ako se, pak, desi da se neko u ovim kriminalnim kombinatorikama zaista nađe na strani režima i ako se u praksi pokaže ono o čemu svjedoči Dodikova premijerka, jasno će biti da je dobio novac i da je upao u začarani krug kriminala i korupcije. Pitanje glasi: kojim novcem i kojim sredstvima su kupljena dvojica poslanika – kaže se u saopćenju NDP-a.

NDP insistira da Cvijanović javno saopći imena „onih koji su kupljeni za novac, a da SIPA provjeri sve ove navode“.

– Ali, očigledno, sve ovo će biti vrlo teško istražiti u privatnoj državi Milorada Dodika i njegove korumpirane i na sve spremne vlasti – navodi NDP.

Biznis.ba/Fena

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.