CIA tajni dokument Tudzman i Milosevic bili u stalnom kontaktu a Alija htjeo muslimansku drzavicu

 

CIA tajni dokument Tudzman i Milosevic bili u stalnom kontaktu a Alija htjeo muslimansku drzavicu

Priznavanje bivših jugoslovenskih republika od strane Njemačke i nekih europskih država moglo bi izazvati rat u BiH i ohrabriti podjele zemlje između Hrvatske i Srbije – navodi se u dokumentu CIA od 19. prosinca 1991. godine o procjenama budućih kretanja u Jugoslaviji i BiH, pišu Nezavisne novine.

Bill Clinton, bivši američki predsjednik, je najavio da će početkom listopada povodom objave ovih dokumenata organizirati i okrugli stol.

U dokumentima s kraja 1991. godine vidi se američka neodlučna pozicija da li priznati nezavisnost Slovenije i Hrvatske, jer su, s jedne strane, vjerovali da bi priznanje moglo izazvati rat, a nepriznanje uvjerenje kod europskih država da se drže po strani u rastućoj krizi.

U spomenutom dokumentu od 19. prosinca, kao najvjerojatniji scenarij za BiH su “rasprostranjeno nasilje i građanski sukob”.

– Odluka Njemačke i drugih zemalja Europske zajednice o priznanju nezavisnosti jugoslovenskih republika će vjerojatno izazvati Srbe i Hrvate (u BiH) da srpska i hrvatska područja priključe Srbiji i Hrvatskoj – navodi se u procjeni.

Kao najpozitivniji scenarij, odnosno scenarij s najmanje nasilja, u CIA vide da vlast u BiH preuzmu umjerene snage koje će kroz pregovore podijeliti BiH i dijelove priključiti Srbiji i Hrvatskoj, a da bi se muslimani mogli ili priključili Hrvatskoj ili bi osnovali islamsku državu od onoga što ostane, pišu Nezavisne novine .

– Perspektiva za BiH izgleda dosta tmurno, čak i ako se Srbija i Hrvatska dogovore. Obavještajni podaci pokazuju da su i Slobodan Milošević i Franjo Tuđman spremni za priključenje dijelova BiH njihovim teritorijima. Štoviše, izvještaji pokazuju da su njih dvojica cijelo vrijeme u kontaktu usprkos sukobima. Ljetos je Tuđman njemačkim političarima rekao da je BiH apsurdno prevelika i da ju je on spreman podijeliti – navodi CIA.

Zanimljiva je njihova tvrdnja da se Alija Izetbegović, kojeg su 1991. zvali “umjerenim muslimanom”, 1995. zalagao za islamsku državu u BiH i da nije bio voljan da prihvati kompliciranu multietničku BiH u kojoj bi sve strane morale međusobno dijeliti moć.

Procijenili su da Slobodan Milošević neće braniti Banjaluku ako bi ona pala u ruke hrvatsko-muslimanskih snaga, kako je napisano u dokumentu od 21. rujna 1995. godine.

Kako je navedeno, bili su iznenađeni nedostatkom reakcije Beograda na akciju hrvatske vojske “Oluja”.

PSD
Slobodna Dalmacija

One comment

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.