Haško tužiteljstvo Karadžić odgovoran za Genocid u Srebrenici, granatiranje Sarajeva

Haško tužiteljstvo Karadžić odgovoran za Genocid u Srebrenici, granatiranje Sarajeva
Jedan od posljednjih javnih istupa Radovana Karadžića podsjetio nas je na poznati tekst zloglasnoga Josepha Goebbelsa iz 1928. godine
Završeno suđenje Radovanu Karadžiću

Haško tužiteljstvo utvrdilo da je Karadžić odgovoran po svim tačkama optužnice, on očekuje oslobađajuću presudu.

Na kraju suđenja Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu izneseni su završni argumenti. Tužiteljstvo je inzistiralo na dokazima zbog kojih od suda traže doživotnu kaznu zatvora za prvog predsjednika Republike Srpske.

Karadžić vjeruje da će prvostupanjska presuda biti oslobađajuća. Obavljena je posljednja razmjena argumenata Tužiteljstva i Radovana Karadžića u Haškom sudu.

Tužitelj je branio dokaze iz završne riječi. Karadžića smatra odgovornim za zločine u BiH od 1992. do 1995. godine po 11 točaka optužnice. I nije odustao od doživotne zatvorske kazne za prvog predsjednika Republike Srpske.
Tužiteljstvo: Odgovoran po svim točkama

“Ovi dokazi pokazuju bez ikakve sumnje da je odgovoran po svim točkama optužnice”, rekao je tužitelj Tribunala Alain Tieger.

Genocid u Srebrenici i još sedam općina, opsada i granatiranje Sarajeva, ratni zločini i etničko čišćenje civila nesprske nacionalnosti – odgovornost za sve ovo Tužiteljstvo pripisuje Karadžiću.

Posebno su inzistirali na genocidnim namjerama, umjesto deportacije, teze koju su Karadžić i njegov pravni savjetnik ponudili za stradanje srebreničkih Bošnjaka.

“Karadžić zna da ne može prihvatiti realnost onoga što se dogodilo srebreničkim Bošnjacima kad su pali u ruke vojske Republike Srpske, jer to njega osuđuje. Osuđuje čovjeka koji ima prste u toj operaciji od početka. Nadgledao je sve osobno od samog planiranja, izdao je naredbu za premještanje zatvorenika koji su kasnije likvidirani”, ustvrdio je Tieger.

Karadžić je u pismenom podnesku prihvatio moralnu odgovornost za zločine koje su počinile vojne snage RS-a ili građani, ali uvjeren je da nema dokaza koji govore o njegovoj izravnoj umiješanosti u te zločine.

Ni u genocid u Srebrenici. Pozvao se na ranija suđenja pred tribunalom kada ga, kazao je, nitko od optuženika nije teretio za ubijanje srebreničkih Bošnjaka.

“Gospodin Tieger želio je stvoriti utisak kako sam znao što se događa. Nisam znao. Sve što sam znao bilo je da ima ljudi koji se kriju po šumama. Sci su to znali”, rekao je Karadžić.
Karadžić: Nisam znao sve što se događa

Ponavljao je Karadžić kako je vukao političke poteze kojima, tvrdio je, nije želio, kako kaže, građanski rat, kao ni Srbi u BiH.

Odbacio je namjeru vlasti Republike Srpske da etnički očisti dijelove zemlje gdje su Srbi bili većina. I zaključio da mora biti pušten na slobodu nakon prvostupanjske presude.

“Očekujem i vjerujem da će Vijeće pažljivo proučiti svaki dokument, i od odbrane i od tužilaštva. Ako se to desi, nemam sumnje da će se oslobađajuća presuda donijeti”, rekao je Karadžić.

Veličina ovog predmeta bila je bez presedena, nisu krili u sudskom vijeću.

Karadžić je uhićen u Srbiji nakon godina skrivanja, 2008. godine. Suđenje mu je počelo u listopadu 2009. U sudskom postupku branio se sam.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.