POPLAVE U BIH EU pokreće Program za oporavak od poplava u vrijednosti od 43,52 miliona eura

POPLAVE U BIH EU pokreće Program za oporavak od poplava u vrijednosti od 43,52 miliona eura

SARAJEVO – Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini pokreće Program za oporavak od poplava u vrijednosti od 43,52 miliona eura, od kojih EU sufinansira 42,24 miliona eura, kako bi se pomoglo područjima u BiH pogođenim poplavama.

S ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih, ovaj Program će provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) do oktobra 2015. godine.

Odgovarajući ugovor za provedbu Programa potpisan je danas s UNDP-om. Finansijska sredstva će se koristiti za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socijalno – ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

– Izuzetno mi je drago da je prijeko potrebna pomoć konačno stigla na teren. Rad na obnovi škola je već otpočeo, a cilj nam je da škole budu spremne tokom septembra, kako bi djeca mogla nastaviti školovanje – izjavio je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.

Ova pomoć Delegacije EU je dio sredstava za koje se EU obavezala na Donatorskoj konferenciji održanoj u julu u Bruxellesu. Aktivnosti će biti usmjerene na rekonstrukciju 4.000 stambenih objekata za otprilike 14.000 građana na 50 lokaliteta, kao i pružanje pomoći da se zadrži i otvori otprilike 2.000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama.

Odabir korisnika će se bazirati na nalazima Procjene potreba za oporavkom i javnom pozivu koji će uskoro biti objavljen, s posebnim naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva kao što su starije osobe, porodice s djecom i osobe s posebnim potrebama.

Delegacija EU u BiH je i dalje opredijeljena pružanju pomoći građanima BiH u prevazilaženju posljedica majskih poplava, saopćeno je iz Ureda za komunikacije Delegacije EU u BiH.

(Fena)

2 comments

  1. Svaka čast! BiH nije članica EU, ali novci ipak pristižu. 43,52 milijuna eura možda i nije velika svota, ali će svakako biti od velike pomoći stanovništvu BiH.

    Volim

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.