Srpska pred potpunim ekonomskim slomom U želji da se održe na vlasti ne pitaju za cijenu

Srpska pred potpunim ekonomskim slomom  U želji da se održe na vlasti ne pitaju za cijenu

SARAJEVO – Bh. privreda ne funkcioniše već 20 godina, a mi trošimo dva i po puta više nego što zarađujemo. U dužničkom smo ropstvu, jer nemamo vlastitih sredstava za povrat duga. Vlasti su u finansijskom bezizlazu i ne znaju da spoje prirodna bogatstva sa narodom koji želi da radi, upozorava u ekonomski analitičar Aleksa Milojević u intervjuu za Vijesti.ba. Rješenje krize, kako navodi, nije u smanjenju potrošnje, nego u povećanju proizvodnje.

VIJESTI.BA: Sve je izvjesnije da novog angažmana BiH sa MMF-om neće biti, pa su entitetske vlade odlučile da se same snalaze. U RS stiže kredit od Rusije. Sa ekonomskog aspekta, koje je zaduživanje povoljnije za građane – komercijalne banke ili MMF?

MILOJEVIĆ: Privredni sistem u BiH ne funkcionište već 20 godina, jer 20 godina trošimo 2,5 puta više nego što zarađujemo. Živimo na finansijskoj infuziji sa strane, bilo od MMF-a, Svjetske banke ili ruskog kredita. Vlada ne zna da proizvodi, ne zna da spoji prirodna bogatstva sa narodom koji želi da radi. Ona naša prirodna bogatstva rasporadaje drugima i posuđuje novac iz inostranstva koji nije moguće vratiti. Mi smo već u dužničkom ropstvu, ušli smo u spiralu dugova, prebijamo dug sa dugom. Nemamo vlastitih sredstava za povrat duga i to je već dužničko ropstvo.

U sistemu finansijskog zarobljavanja i održavanja slabih i štetnih vlada na vlasti poznat je MMF po svoj završnom udarcu. U početku se išlo sa blagim kreditima i dugim rokovima otplate, niskom kamatnom stopom. Nakon toga, dolaze na scenu veliki iznosi kredita, dugi rokovi odgode i kratki rokovi otplate. To dosada nije izdržala nijedna vlada niti nijedan narod.

U BiH se dešava i gora situacija. Vlasti su u bezizlaznom finansijskom stanju. RS uzima kredit od Rusije, za koji se ne zna pod kojim uslovima dolazi, ali je, po svoj prilici, mnogo nepovoljniji jer je od komercijalnih banaka, koje imaju kraći rok otplate i veće kamate. To je sigurno mnogo nepovoljnije, ali izgleda da Vlada RS u potpunom finansijskom bezizlazu i želji da se održi na vlasti ne pita za cijenu, niti za posljedice, već želi da preživi tako što oduzima život narodu.

VIJESTI.BA: Suprotno Vašoj tvrdnji o dužničkom ropstvu, vlasti često ističu da je BiH zemlja niske zaduženosti?

MILOJEVIĆ: Vlade RS i BiH ističu da smo mi zemlja niske zaduženosti jer su prodavci novca, MMF i Svjetska banka, našli potpuno nepostojeći ekonomski kriterijum prema kojem je stepen zaduženosti nizak ukoliko dug dostiže do 40 posto društvenog proizvoda, kod srednje zaduženosti do 80 posto, a više do tog procenta je prekomjerna zaduženost. To nije istina. Ekonomija je iskustvena nauka, a iskustvo pokazuje da se dug vraća devizama, a da bi se one stekle, mora se izvoziti.

Ekonomska mjera zaduženosti ne može biti društveni proizvod, nego izvoz. Iskustvo govori da su zemlje, koje su ušle u dug koji je veći od 30 posto izvoza, prešle gornju granicu zaduženosti i da su pale u duboku krizu. Znači, ako je u BiH izvoz šest milijardi, onda naš dug ne bi smio biti veći od dvije milijarde. Izvoz u RS je dvije milijarde, pa dug ne bi smio biti veći od 700 miliona.

Dug u RS iznosi pet milijardi, a u BiH 15 milijardi. Jasno je da smo sedam puta više zaduženi od gornje dozvoljene granice zaduženosti. Nažalost, vlade tvrde da nismo zaduženi zbog toga što se ne obaziru na svoj narod koji će vraćati te dugove.

VIJESTI.BA: Kako će zaduživanje entiteta, a ne države na međunarodnom planu uticati na cijeli finansijski sistem u BiH?

MILOJEVIĆ: Nažalost, mi nemamo državu koja ima monetarni sistem. Da imamo centralnu banku sa punim monetarnim ovlašćenjima, prvi zadatak centralne banke bio bi da kontroliše potrošnju vlada. Da bi se održala stabilnost valute, ne bi se moglno dozvoliti entitetsko zaduživanje, nego bi se vršila oštra kontrola. Sve što se monetarno uradi na bilo kojoj tački u BiH, to se odnosi na sve dijelove naše države.

Utakmica u kojoj se entiteti slobodno zadužuju govori da nemamo državu koja može da kontroliše svoju ekonomsku sudbinu. Prepušteni smo samovolji entiteta, koji mogu praviti neograničenu štetu građanima zbog toga što ih niko ne kontroliše. Nepojmljivo je u nekoj uređenoj zemlji da se vlada zadužuje kod komercijalnih banaka. Vlada se može zadužiti samo kod svoje centralne banke pod uslovom da taj dug vrati za godinu dana.

BiH, kao što rekoh, nema centralnu banku sa monetarnim ovlašćenjima, nego banku koja se samo zove tako, a u svojoj suštini je mjenjačnica, jer nema monetarne nadležnosti. Posljedica toga je prekomjerna zaduženost, koju nikako nismo u stanju staviti pod kontrolu.

VIJESTI.BA: U slučaju entitetskog zaduživanja na međunarodnom nivou, šta će biti sa državnim nivoom? 

MILOJEVIĆ: Bojim se da se nalazimo pred potpunim slomom ekonomskog sistema. Ne može se živjeti od rasprodaja, dugova, deficita… Mora se živjeti od proizvodnje. Vlast je ušla u opasno stanje u kojem ne može podmiriti ni osnovne potrebe društva iz tekuće proizvodnje, nego sve mora posuđivati. Mislim da nam prijeti potpuni prestanak funkcionisanja sistema. Vidite samo koliko je preduzeća zatvoreno, koliko njih je pod stečajom… Nalazimo se pred situacijom da privreda potpuno prestane da radi, da se pojavi masovna nezaposlenost, masovni socijalni bunt i nasilje svake vrste. To nijedna vlada sebi ne bi smjela dozvoliti. Međutim, izgleda da naša vlada nema načina da to spriječi.

Iskustvo ekonomije kazuje da sve jednom dođe na naplatu. Jedan period živjeli smo na tuđem novcu i tuđim sredstvima. Sada se približava vrijeme kada treba da vraćamo ta sredstva i dugove. Mislim da je to kraj ovog sistema i da nam prijeti opasan socijalni i ekonomski kolaps.

VIJESTI.BA: Državni parlamentarci uskoro bi mogli usvojiti zakon o smanjenju plata zaposlenih u institucijama BiH. Je li riječ o predizbornoj priči ili bi ovaj zakon zaista mogao da bude od koristi državi BiH?

MILOJEVIĆ: Jedna od politika MMF-a je tzv. strukturno prilagođavanje, odnosno obaranje plata i smanjivanje potrošnje. Svaka država koja je poslušala savjet MMF-a da izlaz iz krize traži tako što će smanjivati plate pala je u još veću krizu i depresiju. Izlaz nije u smanjenju potrošnje nego u većoj proizvodnji, te na bazi toga većoj potrošnji. To je osnova rješenja naše krize. Ova vlast ne zna kako da podigne proizvodnju i zbog toga ne može riješiti krizu.

Inače, mislim da neće doći do značajnijeg smanjenja plata. I da nominalno dođe do toga, neće doći do smanjenja potrošnje, jer će vlast uvijek namirit gubitak u plati na službenom putovanju, članstvom u nekim upravnim ili nadzornim odborima i tome slično.

Mi nemamo mehanizam u kojem možemo kontrolisati vlast. Smanjenje plata je prolazna prevara, nastala možda pod pritiskom demonstracija ili u vremenu prije izbora.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.