Filipović Izetbegović je bio potpisao podjelu BiH stranka SDA nije prihvatila Bosnjastvo

Ugledni akademik Muhamed Filipović, gostujući u emisiji “U škripcu” televizije ALFA, izjavio je kako je Alija Izetbegović i SDA nisu prihvatili bošnjaštvo kao nacionalnu nominaciju 1990. godine.

 

– O tome smo organizovali tada simpozij kada smo govorili o vraćanju naziva Bošnjaci. Oni koji se sada hvale da su veliki Bošnjaci, tada su govorili kako je bošnjaštvo izmišljeno, rekao je Filipović.

 

Jedinstvena BiH je neupitna vrijednost, osnova i s te tačke sve mora polaziti, rekao je Filipović.

 

– Sva druga rješenja moraju biti koordirana očuvanju jedinstvene BiH. Nedopustivo je uopšte polemizirati oko podjele BiH, istakao je akademik.

 

Filipović smatra da su se SDA i Alija Izetbegović  tada upustili u opasnu avanturu.

 

– Kada je izvršena agresija na BiH prva reakcija koju smo dobili bilo je da podijelimo zemlju.

 

– Izetbegović je tada išao u Lisabon i parafirao sporazum. Kada smo ovdje protestvovali protiv njegove odluke, on je odstupio. Na razgovorima u Ženevi ja sam odmah reagirao čim sam vidio da se tamo ne radi o uspostavljanju mira, nego o tome kako će se buduća BiH organizirati, ističe Filipović i dodaje:

 

– Ja sam odmah izjavio da mi to nećemo prihvatiti, nego da zahtijevamo da se prvo zaustavi rat prijetnjom sile protiv Srbije i Hrvatske. Drugo, da se uspostavi integritet kako bi profunkcionisale državne institucije BiH u okviru kojih bi se razgovaralo o ubudućem uređenju države, rekao je Filipović.

 

Filipović smatra da su aktuelni protesti protiv vlasti i SDA i SDP-a po formi bili socijalni, ali su oni po svom sadržaju politički.

 

– Narodu je dosta ovakve politike i tih političara. Pošto je iskrslo da su SBB i Fahrudin Radončić jedina varijanta koja ne saučestvuje u potlačivanju naroda i pripisivanju negativnih konotacija narodu, odlučili su i njih likvidirati. Pitate se zašto? Radončić je jedini ukazao na pravi uzrok ovakve situacije. Na ogromnu korupciju. On to naziva sistemskom korupcijom, ja mislim da je sistem koruptivan, da sistem u sebi sadrži faktor korupcije i da se uopšte ne može ući u taj sistem. Sada ne možeš ući u politiku ako nisi korumpiran. Evo, Radončić je ušao u politiku i odmah ga žele izbaciti.

 

Tokom emisije emitovan je i prilog u kojem član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović tvrdi kako će udovoljiti zahtjevu građana tako što će smanjiti omjer najnižih i najviših plata u BiH.

 

Filipović smatra da ta njegova izjava uopšte nema utemeljenje.

 

– Ko je Bakir Izetbegović da odlučuje ljudima kolika će biti plata. Je li on misli da je iz razlika u platama nastala ova bijeda. Ova bijeda je nastala iz ogromne pljačke milijardi. Ovo je skrivanje stvari, insistiranje da se ne dira u taj ogromni mravinjak pljačke, rekao je Filipović.

 

Akademik Filipović smatra da je BiH bankrotirala, te da preživljavamo od tuđih para.

 

– Sve će se to morati jednog dana vratiti. Račun koji će nam biti ispostavljen je oduzimanje legitimacije da smo legalna i legitimna država.

 

 

Razgovor akademika Muhameda Filipovića za televiziju ALFA pogledajte u videu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.