Prvi nezvanični rezultati popisa u BiH koji su se pojavili u medijima nisu stvarni agencija za statistiku BiH

Prvi nezvanični rezultati popisa u BiH koji su se pojavili u medijima nisu stvarni agencija za statistiku BiH

Agencija za statistiku BiH o prvim nezvaničnim rezultatima popisa: Nemamo nikakve veze s tim!

Prvi nezvanični rezultati koji su se nedavno pojavili u medijima, nemaju veze sa stvarnošću. Tako barem tvrde iz Agencije za statistiku BiH i Federalnog zavoda za statistiku.

Novinari su iz ”dobro obaviještenih izvora upućenih u rezultate popisa” saznali da, prema popisu stanovništva koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2013. godine, u BiH živi 48,4 posto Bošnjaka, 32,7 posto Srba, 14,6 posto Hrvata, a da 4,3 posto stanovnika čine ostali. Uz ove rezultate, istaknuto je kako je analiza poslana vladi Turske na zahtjev zvanične Ankare.

Popisnice u kutijama

Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose sa javnošću u Agenciji za statistiku BiH, kaže kako ne zna odakle novinarima ovakvi podaci. Ona ističe da su 292 izabrana kandidata prošla obuku, a sada će, prema utvrđenoj dinamici, početi sa radom na unosu i obradi podataka popisa. Komisija, sastavljena od predstavnika sve tri statističke institucije, odabrala je kandidate koji će raditi na unosu i obradi podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

– Popisnice su arhivirane i zaključane u skladištu u Istočnom Sarajevu i svakodnevno su pod budnim okom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Nema teoretske šanse da je neko mogao i proviriti u skladište, a kamoli znati podatke, rekla je Adembegović.
Niti jedna zvanična statistička institucija nije počela sa unosom i obradom podataka, naglašava savjetnica za odnose sa javnošću u Agenciji za statistiku BiH.

– Čak nismo ni pobrojavali ono što je došlo od popisnog materijala. Popisnice su zapakovane i stoje u kutijama. Niti jednu kutiju nismo otvorili, dodaje ona.

Očekivane manipulacije

Iz Agencije kažu da su do sada dva puta slali saopštenje u kojemu su negirali nezvanične rezultate koji su se pojavili u javnosti. Smatraju da će biti manipulacija sa popisom, naročito zbog toga što je izborna godina.

Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, kaže da nema nikakvu ideju odakle novinarima ovakvi podaci.

– Te podatke je i direktor Zdenko Milinović demantovao. Nemamo veze s tim, kratko je kazao.

Prema objavljenim podacima, u oktobru prošle godine popisano je 1.836.603 Bošnjaka, 1.239.019 Srba, 553.000 Hrvata i 163.000 onih koji su se izjasnili kao ostali. U Republici Srpskoj, navodi se još u objavljenim podacima, Srbi čine 83,2 posto stanovništva, Bošnjaci 13,2, Hrvati 2,5, dok je ostalih 1,1 posto.

Oslobodenje.ba

 

One comment

  1. Bosnjaka je onda preko 2 miliona u BiH,jer smo najmanje 200,000 ljudi izgubili zbog neznanja ili neke dileme,koji su se izjasnjavali kao Bosanci,regionalno ili kao muslimani vjerski,ali se velika vecina vratila svom izvornom imenu!

    Volim

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.