Mostarski muftija Smajkić bio ‘ADI’ – špijun Službe državne bezbjednosti!

Mostarski muftija Smajkić bio ‘ADI’ – špijun Službe državne bezbjednosti!

 

MOSTAR – Mostarski muftija Seid ef. Smajkić, koji se, kako tvrdi, svesrdno zalaže za prava Bošnjaka u Mostaru i Hercegovini, sijući čak u to ime i fetve, ”u ono vrijeme” svesrdno je pomagao Službi državne bezbjednosti (SDB) u odavanju ”neprijateljskih djelovanja s pozicije muslimanskog nacionalizma”.

Naime, kako stoji u dopisu Centra SDB-a Mostar, pod oznakom strogo povjerljivo od 13. ožujka 1980. godine, predlaže se da se angažira suradnik ”Smajkić Seid, (…) zaposlen u Odboru Islamske zajednice Mostar kao glavni imam za Hercegovinu”.

U dopisu se navodi kako je Smajkić ”u protekle četiri godine Službi državne bezbjednosti pružao više korisnih obavještenja o nekim bezbjednosno interesantnim licima koji neprijateljski djeluju sa pozicija muslimanskog nacionalizma i kleronacionalizma, pa je u julu 1978. godine registrovan kao op. veza pod pseudonimom ‘ADI”’.

U dopisu se navodi kako je Smajkić informirao o neprijateljskoj djelatnosti predsjednika Odbora Islamske zajenice u Sarajevu, jednog otpravnika vlakova u Konjicu, djelatnika Gazi Husrefbegove knjižnice u Sarajevu, imama iz Ljubuškog i iz Trebinja te urednika ‘Preporoda’.

”Pored toga, Smajkić je dao podatke o sukobima i razmimoilaženjima između Islamske bratske zajednice Muslimana iz Jugoslavije, s jedne strane, i udruženja Bošnjaka i Odbora IZ Gazi Huserbeg, s druge strane, čija se sjedišta nalaze u Torontu – Kanada, gdje je po nalogu Vrhovnog starješinstva IZ, u toku 1979. godine, boravio kao glavni imam u Odboru IZ Gazi Huserfbeg”, navodi se u diopisu te ne naglašava kako su neke obavijesti, dobivene od mostarskog imama provjerena kod drugih suradnika i da su se pokazala točnim.

Mostarski muftija tako je prokazivao one koje sada brani i u čije ime izdaje fetve i najavljuje vruća proljeća i ljeta u Mostaru, aludirajući na ‘arapsko proljeće’.

”Mostar je bošnjački grad i svi koji misle i rade drukčije imat će s nama probleme”, rekao je mostarski muftija, čija je izjava izazvala burne reakcije.

Ef. Smajkić je, u vrijeme dok je Službi državne bezbjednosti odavao ”neprijatelje”, od 1971. do 1979. bio na dužnosti glavnog imama, te predsjednika Odbora IZ-e Mostar.
Od 1975. do 1979. godine, smrću tadašnjeg muftije Zafer ef. Bešlića, vršio i dužnost hercegovačkog muftije, a od 1. siječnja do 31. prosinca 1979. godine, bio je imam za Sjevernu Ameriku, sa sjedištem u Torontu.

Od 1. siječnja 1980. godine do danas, dva mjeseca prije dopisa, nalazi se na dužnosti muftije mostarskog.

U njegovoj službenoj biografiji, na internetskim stranicama Islamske zajednice u BiH, navodi se kako je ”izbijanjem agresije na našu zemlju, značajna je uloga muftije Smajkića u obrani ovih prostora i stvaranju pretpostavki za očuvanje Bošnjaka i njihovog identiteta”.

”Muftija je maksimalno radio i uspio da se u okrilju Muftijstva stvori bošnjačka jezgra koja će vojno, politički i moralno odgovoriti stravičnim izazovima, planovima i aktivnostima istrebljenja Bošnjaka sa ovih prostora.Time se distancirao od regionalnog političkog vođstva, na koje je pala ljaga nevjerstva i izdaje vlastitog naroda. Da nije tako bilo, ko zna kakva bi bila sudbina ovih prostora. Mnogi ulogu muftijinu, u tom trenutku, smatraju historijskom”, navedeno je u biografiji.

Smajkić je u svojim govorima pozivao Mostarce da se ”okupe i dogovore oko strategije obrane Mostara” te da se mobiliziraju patriotske snage.

Mostarski muftija, koji je izjavio i to da se Hercegovina vraća u 1993. godinu, tvrdi kako se trguje Bošnjacima u Hercegovini, a čini se kako dopis iz 1980. govori kako je i sam muftija trgovao ljudskim sudbinama.

(Vijesti.ba/Dnevno.ba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.