Preko 50 posto Bosnjaka u Bosni pokusaji podjele nisu uspjeli

Preko 50 posto Bosnjaka u Bosni pokusaji podjele nisu uspjeli

Sejfudin Tokić
Sejfudin Tokić

Bošnjaka 54 posto

Pokušaj raslojavanja, zbunjivanja, onemogućavanje popisivanja bošnjačkog naroda koji su sistematski vođeni proteklu godinu, nisu uspjeli.

Iako finansirane sa značajnim novčanim iznosima iz inostranstva, neke nevladine organizacije koje su vodile kampanju prema građanima bošnjačkog etničkog porijekla “da nije bitno biti Bošnjak”, nisu uspjele u svojim namjerama, ocijenio je Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda i koordinator koalicije NVO “Bitno je biti Bošnjak”, povodom završetka procesa dostavljanja cjelokupnog popisnog materijala u centru za skladištenje u Istočnom Sarajevu.

U današnjem saopćenju Tokić navodi kako će “popis stanovništva u BiH 2013., imati dalekosežne posljedice za budućnost bošnjačkog naroda u cjelini i za Bosnu i Hercegovinu”.

– Prema orijentacionim podacima dobivenim od oko dvije hiljade posmatrača i aktivista popisnog procesa možemo kazati da oko 3,8 miliona stanovnika BiH njih oko 54 posto su Bošnjaci, dok procent Bošnjaka u RS-u iznosi oko 17 posto – kaže Tokić.

On smatra da “značajan broj Bošnjaka u RS-u otvorenim opstrukcijama i onemogućavanjem od vladajućih elita ovog entiteta nije popisan, a ovakav procent pripadnika bošnjačkog naroda ojačat će stabilnost BiH i ubrzati njen put u EU i NATO”.

U narednom popisnom procesu predstavnici bošnjačkog naroda imaju obavezu permanentnog praćenja procesa obrade popisnog materijala, u popisnom centru u Istočnom Sarajevu,da ne bi došlo do manipulacija u brojanju, odnosno smanjivanja broja Bošnjaka. Rezultati popisa koje predviđamo omogućit će još u većoj mjeri afirmaciju BiH kao maticu Bošnjaka ma gdje oni živjeli te ubrzavanje usklađivanje ustavnopravnog sistema BiH sa standardima EU i zemalja NATO-a, navodi Tokić u saopćenju.

Dodaje da “historijski značaj kampanje ‘Bitno je biti Bošnjak’ i druge aktivnosti na edukaciji Bošnjaka za popis stanovništva ima svoju posebnu vrijednost, u činjenici da je to prvi put u posljednjih sto godina, da su sve strukture bošnjačkog naroda zajedno radile na afirmaciji nacionalnog identiteta u interesu vlastitog naroda”.

Ovako provedena aktivnost treba biti putokaz za zajedničku borbu posebno za nacionalna i vjerska prava Bošnjaka u RS-u gdje su ona drastično ugrožena. Istovremeno osnove ove kampanje stvaraju pretpostavku za zajednički nastup bošnjačkih političkih stranaka, NVO i nezavisnih pojedinaca na predstojećim izborima u RS-u u interesu Bošnjaka i Bosne, kaže u saopćenju Tokić.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.