Agresija Srbije na Bosnu pravomoćno presuđena još 1999. godine

Agresija Srbije na Bosnu pravomoćno presuđena još 1999. godine

U presudi u predmetu “Duško Tadić”, prvom koji je procesuirao ICTY, pravomoćnom presudom (15. juli 1999.) je konstatirano da je, u Bosni i Hercegovini, vođen međunarodni oružani sukob. Ovog puta ta konstatacija potkrijepljena je činjenicom sukoba Armije Republike BiH i vojnih snaga Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) odnosno JNA, koje su djelovale zajedno sa vojnim snagama bosanskih Srba (VRS).

Cijela presuda se na engleskom jeziku može pročitati ovdje http://www.refworld.org/docid/40277f504.html.

Najvažniji dijelovi iz presude jesu sljedeći:

4. Stvarni odnos između vojske bosanskih Srba i Vojske Jugoslavije

150. Sudsko vijeće je jasno ustanovilo da se čak i nakon 19. maja 1992. komandna struktura JNA nije mijenjala nakon što je preimenovana i redizajnirana u VJ. Štaviše, i što je još važnije, očigledno je iz presude Sudskog vijeća, uz izdvojeno i suprotno mišljenje sutkinje McDonald, da je VJ nastavila kontrolirati vojsku bosanskih Srba (VRS) u Bosni i Hercegovini. VJ je kontrolirala političke i vojne ciljeve, kao i vojne operacije VRS.

(i) Reorganizacija JNA i promjena naziva te vojske nije značila i promjenu vojnih ciljeva i strategije. Komandna struktura JNA i stvaranje VRS od dijela JNA, što je bio pokušaj da se tobože ispoštuju međunarodni zahtjevi, je u stvari nastojanje da se osigura ostanak velikog broja srpskih snaga na teritoriji Bosne i Hercegovine.

(ii) Pored velike finansijske, logističke i svake druge pomoći i podrške koju je VJ davala VRS, i Sudsko vijeće je utvrdilo da su nakon redizajniranja JNA u VJ strukture VJ i VRS bile iste, kao i to da su SRJ (Savezna Republika Jugoslavija) i njena vojska upravljale i nadgledale aktivnosti i operacije VRS. Kao rezultat toga, VRS je u djelo sprovodila strategiju i taktiku koju je osmislila SRJ/JNA/VJ.

(iii) Elementi SRJ/VJ su nastavili da se direktno miješaju u sukob u Bosni i Hercegovini nakon 19. maja 1992. i nastavili da se bore zajedno sa VRS i davali joj neophodnu borbenu podršku. Do sad je bilo općeprihvaćeno da je oružani sukob trajao samo do 19. maja 1992, no Sudsko vijeće je ustvrdilo da su aktivni elementi oružanih snaga SRJ i VJ nastavili sa učešćem u sukobu u Bosni i Hercegovini. Nastavak učešća, u smislu neprestanih neprijateljstava, je bio primjetan i nema realnog osnova da je SRJ/VJ izgubila kontrolu nad VRS.

(iv) Vojne operacije JNA pod komandom Beograda koje su počele do 19. maja 1992. nisu odmah prestale i, sa praktične tačke gledišta, mala je vjerovatnoća da su u bilo kom slučaju i mogle preko noći prestati.

Stvaranje VRS od strane SRJ/VJ, prema tome, nije ukazivalo na namjeru Beograda da prestane kontrolirati vojsku bosanskih Srba. Dapače, u stvari, VRS je osnovana s ciljem nastavka ispunjavanja političkih i vojnih ciljeva SRJ, jer dokazi jasno upućuju da su vođene vojne i političke operacije kako bi se pomenuti ciljevi ostvarili. Nema dokaza koji nam sugeriraju da su se ovi ciljevi promijenili nakon 19. maja 1992.
Kada se sve ovo uzme u obzir, odnos između VJ i VRS se ne može okarakterizirati kao odnos kojim su samo koordinirali političke i vojne aktivnosti. Čak i ako su neki manje eksplicitni oblici komandovanja vojnim operacijama korišteni u slučaju pojačane međunarodne prismotre, veza između VJ i VRS je umnogome prevazilazila običnu koordinaciju i saradnju između saveznika, te je preimenovana vojska bosanskih Srba samo bila dio vojske pod komandom Glavnog štaba VJ u Beogradu. Očigledno je da je, čak i nakon 19. maja 1992, vojska bosanskih Srba nastavila sa ispunjavanjem vojnih ciljeva formuliranih u Beogradu. U vezi sa tim, očigledni dokazi postoje o lancu vojne komande između Beograda i Pala, a Sudsko vijeće je utvrdilo da je Glavni štab VRS imao veze i redovnu komunikaciju sa Beogradom.
Valja napomenuti da je Sudsko vijeće ustanovilo da su razni oblici pomoći koju je Vlada SRJ davala oružanim snagama Republike Srpske bili ključni u ispunjavanju svojih aktivnosti i da su te snage bili gotovo u potpunosti zavisne od pomoći VJ kako bi izvodile ofanzivna dejstva.
Kontrola VJ nad VRS se manifestirala ne samo u finansijskoj, logističkoj i svakoj drugoj pomoći, nego je, što je još važnije, direktno učestvovala i upravljanju koordinaciji i nadgledanju aktivnosti i operacije VRS.
Žalbeno vijeće stoga zaključuje da su oružane snage Republike Srpske djelovale pod potpunom kontrolom SRJ i u ime SRJ. Dakle, čak i nakon 19. maja 1992. oružani sukob između bosanskih Srba i centralnih vlasti Bosne i Hercegovine (RBiH) se mora klasificirati kao međunarodni oružani sukob.
VRS je bila angažovana u izvođenju plana SRJ o etničkom čišćenju i izdvajanju teritorija BiH koji bi se u konačnici dodao SRJ kako bi se realizirala ambicija SRJ o stvaranju “Velike Srbije”.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.