Florence Hartmann Haški sud je nagradio mozgove masovnih zločina

SARAJEVO – Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, poznata novinarka i publicistkinja, autorica knjige ‘ ‘Mir i kazna” koja govori o ”tajnim ratovima međunarodne politike i pravosuđa”, ocijenila je u razgovoru za …

…  agenciju Anadolija (AA) kako oslobađajuća presuda u slučaju bivših šefova Državne bezbjedosti (DB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija jeste ”najvidljiviji u nizu udaraca na kredibilitet Haškog tribunala u završenoj fazi njegovog rada”.

”Haški sud je potvrdio da teži ukinuti iz međunarodnog krivičnog prava komandnu odgovornost kao i koncept saučesništva vojnog i civilnog vrha u slučaju sistemskog nasilja. Time su nagrađeni mozgovi sistema  koji su obmanom uspjeli planirati i organizirati masovno nasilje, a sve preko paravan organizacije, pazeći da ne napišu direktno naređenje. Poruke sa suđenja u Nurembergu je izbrisana. Haški sud je u naglo ušao u proces ukidanja Ženevske konvencije i, time,  uništava sve što je urađeno poslije Drugog svjetskog da se zaštite civili u ratu. Dešava se u Hagu jedan preokret koji žrtve posljednjeg rata u Evropi osjete na svojoj koži, ali koji ima i dalekosežne posljedice, i to širom svijeta”, naglasila je Hartmann.

Poslije ovakvih odluka Haškog suda ostaje samo osjećaj iznevjerenosti. Pored Stanišića i Simatovića, Hartmann misli i na slučaj Momčila Perišića i, kako kaže, ”pravnog presedana iz konačne presude  u predmetu Gotovina i Markač u koji smo svi polagali velike nade”.

”Mogu zamisliti reakcije žrtava čija su djeca direktno stradala od duhova tame koji su bili otjelotvoreni u likovima Stanišića I Simatovića, sada već slobodnih ljudi. Po svemu sudeći, nažalost, odgovornost za zločine (koji sud ne poriče) se svodi na lokalne igrače, a ne na mozgove. Zato imamo gorki osjećaj prijevare, jer nije ni istina, nije ni pravda. Najviše onespokojava osjećaj bespomoćnosti i gašenja ikakve nade za istinu, pravdu za žrtve i uspostavljanje nekog mira. Izgleda da je Haški sud želio pred kraja da nam kaže da sve o čemu smo vjerovali je bila samo utopija”, kazala je Hartmann.

Tribunal je presudio da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za usmjeravanje, organiziranje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije, koje su, kako se navodi u optužnici, ubijale, progonile i deportirale civile Hrvate, Bošnjake, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

(Anadolija)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.