“Bogumilski raskolnici” su bili pokršteni protiv svoje volje

Izdvojeno iz knjiga:
Mustafa Imamović: Historija Bošnjaka, strana 105
Dr Muhamed Hadžijahić: Porijeklo bosanskih muslimana, strana 43
(original skenirane stranice se mogu pogledati dole ispod teksta)

Biskup Nikola Modruški je, kao papski izaslanik u Bosni 1461-1463. nagovorio kralja Stjepana Tomaševića da prestane taktizirati sa Osmanlijama i da se u cjelosti osloni na Ugarsku i krščansku koaliciju koja je u kritičnom trenutuku potpuno zatajila. Biskup Nikola Modruški piše da je u toku borbi izgubio 19 svojih pratilaca, a sam je «jedva izvukao živu glavu», «više Božijom pomoći nego ljudskom». On je za sve optužio «BOGUMILSKE RASKOLNIKE», koji su NEDAVNO bili POKRŠTENI “PROTIV SVOJE VOLJE», pa su izdali bosanskog kralja koji im je povjerio najutvđenije gradove svog kraljevstva. Ovi SILOM PREOBRAĆENI «RASKOLNICI»su, kako kaže Modruški, «podupirali Turčina» koji «osvoji čitav Ilirik koji se sada zove Bosna»
Dakle, da su NASILNA POKRŠTAVANJA i persekucije – nezapamćene u historiji Bosne – dovele bogomile do prisnijih odnosa s Turcima direktno svjedoči zapis savremenika modruškog biskupa Nikole:
«Dok se tako zbivalo, Turčin osvoji čitav Ilirik, koji se sada zove Bosna. U tome su ga podupirali BOGUMILSKI RASKOLNICI koji su bili POKRŠTENI PROTIV SVOJE VOLJE i kojima je bosanski kralj povjerio najutvrđenije gradove svoga kraljevstva ne bi li dobročinstvima i častima stekao njihovu vjernost…»

SlikaSlika

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.