Neće biti podjele Kosova, ni daljih podjela na Balkanu

Neće biti podjele Kosova niti otcjepljenja nekog njegovog dijela i to je veoma važan princip, kazao je Eliot Engel, američki kongresmen u ekskluzivnom intervjuu za kosovski servis RSE. Engel, visokopozicionirani član Komiteta za spoljne odnose, jedan je od istaknutijih zagovornika nezavisnosti Kosova.

Američki kongresmen za RSE ocjenjuje da je nedavno postignuti briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine dobra pogodba. On takođe ističe da podjela ili razmjena teritorije nije put koji Kosovo treba da slijedi, jer bi to proizvelo domino-efekat na Balkanu.

Engel naglašava da SAD moraju ostati uključene u zbivanja na Kosovu, jer će u suprotnom ako se prepusti samo Evropi, Kosovo teško ostvariti svoje ciljeve.

RSE: Gospodine Engel, Kosovo i Srbija su 19. aprila postigli sporazum o normalizaciji odnosa, ali je prekoračen vremenski rok za izradu plana njegove implementacije. Da li mislite da je proces normalizacije u opasnosti?

Engel: Ne. Smatram kada je jedan takav proces normalizacije u pitanju, uvijek će biti nečeg što će iskrsnuti na putu, uvijek će biti prepreka, ali smatram da su obje strane odlučne za sporazum i njegovu primjenu. Mislim da će sve biti u redu. Jasno je da je ovo ozbiljna situacija. Obje strane sumnjaju u to da li je ovo dobra stvar. Ali, mislim da je ovo neophodan korak koji se treba poduzeti i mislim da će funkcionisati. Evropska unija je tu, i SAD će uvijek biti na strani naroda Kosova na svakom koraku.

RSE: Diskusije unutar i van Kosova se nastavljaju oko toga da li sporazum stvara mogućnost za formiranje mini-države ili jedne Republike Srpske u sjevernom delu Kosova. Da li ta opasnost postoji?

Engel: Ne. Ovo su poprilično teški pregovori. Postoji mnogo različitih mišljenja, postojalo je višegodišnje neprijateljstvo. Godina 1999. je još uvijek u svježem sjećanju svih, naročito kod kosovske strane. Mislim da je ovaj sporazum neophodan. Sporazumom nijedna strana ne dobija sve ono što želi. Sporazum je kompromis, a kompromis podrazumijeva da jedna strana dobije nešto što želi i da druga strana dobije nešto od onog što želi. I kao rezultat, nijedna strana nije u potpunosti zadovoljna, ali obje strane shvataju da je to u njihovom interesu, zato što mogu krenuti napred, ostaviti prošlost, ili se potruditi da ostave prošlost iza sebe, i da se okrenu ka budućnosti.

Za mene je to vrlo jednostavno. Da li narod Balkana želi i dalje da gleda u prošlost, gdje je uvijek bilo krvoprolića, ratova i vijekovne mržnje ili želi da krene napred i da nastoji da izgradi bolji život radi svoje svetlije budućnosti, i budućnosti svoje djece.

Mislim da je ovim sporazumom Kosovo na dobitku, zato što je Srbija po prvi put „de facto” priznala Kosovo i vlada u Prištini će uspostaviti kontrolu na cijelom Kosovu. Neće biti podjele Kosova, otcijepljenja nekog dijela, i to je veoma važan princip. Prema tome, vlada Kosova je odgovorna za cijelo Kosovo, bilo za sjevernu Mitrovicu, južnu ili neki drugi njen dio. U zamjenu za to, Srbi na sjeveru Mitrovice će imati određeni stepen autonomije. Mislim da je to dobra pogodba, zato što ne smatram da je autonomija nešto najgore na svijetu.

Znate da je i Kosovo imalo autonomiju u jugoslovenskom sistemu. Nije funkcionisala zato što ju je Milošević ukinuo 1988. Ali, ukoliko je to prava autonomija, a EU i SAD i ostali priznaju činjenicu da je Kosovo jedno a ne podijeljeno, odvojeno ili otcijepljeno, u zamjenu za jedan oblik autonomije za Srbe, mislim da je sporazum veoma dobar za Kosovo i vladu u Prištini.

RSE: U okviru različitih gledišta, vaš kolega, kongresmen Dana Rohrabacher, iznio je ideju o razmjeni teritorija Kosova i Srbije, kao načinu riješavanja konflikata. Vi se s tim ne slažete?

Engel: Ne slažem se sa tim. Dozvolite da kažem da je moj kolega Dana Rohrabacher veoma pažljiv čovjek i mislim da želi najbolje Kosovu. Radili smo dugo godina zajedno i prijatelji smo, ali se ne slažem da je podjela Kosova put koji treba slijediti. Kosovo je na Balkanu, gdje se ne zna gdje je kraj. Ukoliko se granice Balkana pomjere, ukoliko se podijeli Kosovo, šta će se desiti ukoliko i Republika Srpska poželi da bude dio Srbije, šta će se desiti ukoliko ijdelovi Makedonije žele da se promjene, šta će se desiti sa Bosnom? Tome nema kraja i plašim se da za to ne bi bilo rješenja ni za 100 narednih godina.

Ja bih radije prihvatio rješenje kao što je sporazum između Kosova i Srbije, i pokušao bih da izgradim put napretka ka budućnosti. Ukoliko počnete da pomjerate granice, to će biti sigurna ulaznica za sukobe iz prošlosti. Bila bi ulaznica za različite strane koje se osjećaju ugroženim i koje žele biti sa ove ili one strane granice.

Kada bi postojala prilika da se razmijene dijelovi Kosova sa Srbijom i pritom se ništa ne desi, onda bismo mogli reći, u redu, to je možda vrijedno razmišljanja.  Ali, nemoguće je da se to desi bez posljedica po ostale dijelove Balkana, tako da mislim da je ovo dobar prijedlog.

RSE: Gospodine Engel, u diskusijama u kojima ste učestvovali zajedno sa gospodinom Rohrabacherom, uputili ste poziv da Kosovo bude uključeno u Evropu zajedno sa svojim susjedima kako bi se izbjeglo formiranje „crne rupe“ na Balkanu. U nekoliko slučajeva, zvaničnici Prištine su kritikovali Brisel što ignoriše dostignuća Kosova. Da li biste se složili sa tim kritikama?

Engel: Slažem sa pojedinim kritikama. Mislim da je za divljenje ono što je Kosovo postiglo od proglašenja nezavisnosti.

Mislim da bez sumnje ima problema, svi znamo da problema ima svuda i Kosovo kao nova država ima probleme. Ali, mislim da je Kosovo uglavnom napredovalo i treba se kretati napred. Mislim da je važno da SAD ostanu uključene u to.

Znam da narod Kosova vjeruje SAD-u i ja mislim, ukoliko ga prepustimo Evropi, nisam siguran da će Kosovo uvijek dobiti ono što zaslužuje. Znam da će se SAD brinuti o narodu Kosova ukoliko ostanu tamo.

Ovaj sporazum jasno usmjerava Kosovo na putu ka EU, ali isto tako i Srbiju. Ne smeta mi ukoliko se Srbija priključi EU, ali samo ukoliko se i Kosovo priključi EU. Ne želim da Srbija ima tu mogućnost da blokira Kosovo.

Smatram da ovaj sporazum ne dozvoljava da jedna zemlja blokira drugu. Mislim da EU zaslužuje pohvale, za gospođu (visoku predstavnicu EU Catherine) Ashton koja je radila puno, lično sam sa njom razgovarao o situaciji na Kosovu i u Srbiji. Mislim da Evropa čeka dan kada joj se i Kosovo i Srbija mogu pridružiti.

Još jednom, smatram da je ovo veoma dobar sporazum za narod Kosova. Da li on Kosovu pruža sve ono što želi? Ne. Da li je sporazum savršen? Ne. Ali, na ovo treba gledati kao na kretanje unapred, i smatram da je dobar sporazum, zato što za mene nije važno da li Srbija ima zvanične diplomatske odnose i da li priznaje Kosovo, ali potpisivanjem ovog sporazuma, Srbija je “de facto” priznala pravo Kosova da postoji kao nezavisna država.

 

(RSE)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.