Prokleti kralj je oduzimao zemlju krstjanima i davao kršćanima

Prije svega je karakteristično da se s pojmom «KRSTJANIN» srećemo samo u bosanskim i hercegovačkim defterima, dok svi drugi defteri imaju uobičajeno terminologiju za nemuslimansko stanovništvo. «Krstjana» dakle u defterima ima samo gdje je djelovala bosanska crkva.
Uporedo s «krstjanima» javljaju se u turskim katastarskim defterima i GOSTI te STARCI, dakle opet «KRSTJANI», članovi hijerarhije bosanske crkve.
«Krstjani», kako su to istakli i Okić i Filipović, tretiraju se nečim odvojenim od kršćana, pravoslavnih i katolika. Krstjani se nigdje ne poistovjećuju s katoličkim i pravoslavnim stanovništvom. Samo ponekad dolaze zajedno sa «gebrima» i «KAFIRIMA» kada se daje sumar nemuslimanskih poreskih obveznika.
U defterima od 1468/69 i 1477. označena su i bliže popisana sela kao «krstjanska», pa takvo označavanje ima samo smisla ako se uzme pojam «krstjanin» kao nešto IZDVOJENO u odnosu na gro ostalih sela koja su bila krščanska, tj. pravoslavna i katolička.
I iz drugih navoda u defterima jasno proizilazi da OZNAKA «krstjanin» u defterima NIJE ISTO što i katolik i pravoslavac. Upozoravam na napomenu u defteru iz 1528. i 1540/42 u kojoj stoji da je «prokleti kralj» Babino brdo u selu Orahovica ODUZEO «krstjanima» da bi ga dao stanovnicima sela. Ako bi «krstjani» bili propadnici ortodoksne crkve, onda je pitanje zašto bi kršćanima kao takvima bilo ODUZIMANO zemljište i davano seljacima, takođe krščanima ?
Još u nizu primjera iz deftera se može vidjeti da je POJAM KRSTJANIN NEŠTO DRUGO OD KRŠČANINA, naročito tamo gdje je u defterima označeno da pojedini zemljišni kompleks jeste ili nije «u rukama krstjana». Na više mjesta se mogu sresti navodi prema kojima su pojedine parcele napustili «krstjani», ali se ipak istovremeno nalaze u rukama s krščanskim imenima; ako bi se pojam «krstjanina» tu uzeo u smislu ortodoksnog krščanina, onda bi to bila besmislica. Tako npr. u Čadulj dolu, nahija Neretva, ubilježen je vinograd Radoja Sušoje, zvanog Pretkučac, uz napomenu da je «napušten od krstjana»: Radoje, dakle, NIJE krstjanin, ali je krščanin.
Prema izloženom defteri su jasni u otm smislu da NEMA mjesta POISTOVJEĆIVANJU POJMA KRSTJANIN s ortodoksnim krščanima, a logički je promašaj uzimati ovaj pojam u smislu redovnika bosanske crkve u isotme izvoru-defteru samo tamo gdje to nesumnjivo proiziliazi iz teksta deftera.

gornji text je prenesen sa 40-41.stranice knjige Dr. Muhameda Hadžijahića: Porijeklo bosanskih Muslimana
i da bi se pogledale ORIGINAL skenirane stranice, potrebno je …

. . . K L I K N U T I za prikaz : hide
Image

o tome piše i Sima Ćirković u knjizi “istorija srednjovekovne Bosne”

Kralj Tomaš je zaista otimao patarensku imovinu.
U jednom od ranih turskih defterta zebilježena je neka zemlja koju je «PROKLETI KRALJ» ODUZEO «KRSTJANIMA» i podjelio seljacima.

gornji text je prenesen sa 320.stranice knjige i da bi se pogledale ORIGINAL skenirane stranice, potrebno je …

. . . K L I K N U T I za prikaz : hide
Slika

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.