Crkva Bosanska je zaštitnik vlastele po prikazu bosanskih povelja i politicki faktor

Najznačajnija je razlika bosanskih povelja od raških u tome što o NEVJERI ne presuđuje sam vladar, nego optužbu ima da razmotri staleški sud, i to sud vlastele ili bosanske crkve, ili mješoviti sud vlastele i crkve.

U povelji bana Stepana II 1335.g. se kaže «da mu se to ne poreče nikadare što bi ga ne opitala CRKVA BOSANSKA», dakle crkva se javlja kao garant pravičnosti i kao ZAŠTITNICA ličnosti vlastelina.
To je još jasnije izraženo u povelji bana Tvrtka 1370.g.: on predaje svog vazala «u vjeru djedinu i sve CRKVE BOSANSKE, i vse krstjane da mu ruka». Tu je predviđen i sastav suda, da mu «usdi djed i dva strojnika š nim i tri vlastele» poimenično spomenuti u povelji. To je slučaj mješovitog suda.
Vjerovatno je isti mješoviti sud predviđen i u poveljama 1380. i 1392. gdje se kaže kratko: «u što ga Bosna sudi»
U povelji 1404.g. opet se veli da kralj predaje svojeg vazala «gospodinu djedu i njegovim strojnikom i vsoj CRKVI BOSANSKOJ u njih ruke i u njih obarovanije i da mu se ne učini nikadare ni jedno hudo što bi ga ne ogledala CRKVA BOSANSKA i vlastele bosansci»
Kralj Tvrtko II 1426.g. predaje Ivana Mrnavića «gospodinu didu Mirohni i didu kon dida (poslije dida) u ruke crkvene» i neće mu presuditi «što ne bude ispitano od BOŠNJANA I CRKVE BOSANSKE»
Čak i 1446.g. kralj Tomaš, već katolik, priznaje autoritet crkve bosanske i predaje obdarene vazale «gospodinu didu Miloju i didu kon dida u ruke crkvene» i opet veli da neće im «potvrditi ni manje donesti ni za jednu neviru ni zgrihu kraljevstvu našemu, što ne bi ogledalo gospodinom didom i CRKVOM BOSANSKOM i dobrim BOŠNAMI»

Samo u dvije povelje iz posljednjeg doba vidimo kako katolička crkva pokušava da preuzme na sebe ulogu bosanske crkve u toj zaštiti vlastelinskih prava.
Kralj Stjepan Tomašević u posljednjoj sačuvanoj baštinskoj povelji 18.septembra 1461.g. predaje svog strica kenza Radivoja «u ruke mnogopoštovanomu u Isukarstvu fratru Filipu i vikaru kon vikara bosanskomu u ruke carkvene…..»

!
klikni na slike radi uvećanja

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.