Narušavanje ugleda države i opasnost od bjekstva Živku Budimiru određen jednomjesečni pritvor

image
Foto: SIPA

SARAJEVO – Predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i ostalim uhapšenima u akcijama “Patriot” i “Pravda” , Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor. Sud BiH je uvažio argumente Tužilaštva BiH da je došlo do narušavanja primjene pravde i narušavanja ugleda države i pravnog sistema.

Uvažena je i kvalifikacija Tužilaštva BiH da postoji opasnost od bjekstva Živka Budimira i Petra Barišića. Ostaloj trojici (Jurčević, Kulosman i Halilović) određuje se pritvor zbog mogućnosti uticaja na svjedoke i ometanje istrage. Svima se na teret stavljaju djela organiziranog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlasti, nezakonitog posredovanja i davanja dara.

Budimirov advokat Ragib Hadžić novinarima je kazao da se većina dokaza Tužilaštva BiH zasniva na presretnutim telefonskim razgovorima, te je dodao da smatra da se radi o klasičnom državnom udaru u čiju svrhu je upotrebljena policija u Federaciji BiH kao jedina oružana snaga, a kako bi se promijenila izvršna vlast.


Budimirov advokat Ragib Hadžić

Komentirajući navode Tužilaštva da su u slučaju  Adija Karića, posrednici (Jurčević i Kulosman) sve dogovorili sa Barišićem te mu uplatili 5600 KM za pomilovanje, a da su tužioci znali da je petak (26.04.2013.- dan hapšenja Budimira) dan kada će Budimir preuzeti novac što se i desilo, Budimirov advokat kaže da je postoji porijeklo tog novca i da ga je Budimir uzeo sa blagajne, ali da ga nije stigao vratiti.

(Vijesti.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.