Miladin Stanić “Sazrela” situacija i za hapšenja u RS-u, ali kontrolni organi ne rade svoj posao

image
Miladin Stanić

BANJA LUKA – Član Glavnog odbora i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić smatra pozitivnim posljednja hapšenja u Federaciji BiH, ali ističe da, iako je za to “sazrela situacija i u RS-u”, u tom bh. entitetu “ne funkcioniraju“ organi gonjenja.

– Iz dana u dan upozoravamo vladajuću strukturu da to što se radi u RS-u nije dobro – kaže Stanić i podsjeća da je još 2009. godine poslanik te stranke upozoravao tadašnjeg predsjednika Vlade RS-a da se iz Fabrike glinice “Birač“ odnosi novac, ali, iako je potvrđeno da o tome postoje saznanja, ništa nije preduzeto.

Stanić je u nedjelju na pres-konferenciji u Banjoj Luci iznio stav da se posljednjim promjenama u Vladi RS nije desilo ništa novo, ustvrdivši da sve funkcionira “po dobro uhodanim šemama, nepotizma, korupcije i kriminala“.

On kaže da je jedina dobra stvar koja se desila promjenama u Vladi to da su novi ministri i direktori potvrdili postojanje afera na koje se ukazivalo u zdravstvu, poljoprivredi, javnim preduzećima i drugim sektorima.

Ističući da je potrebno utvrditi odgovornost i procesuirati one koji su umiješani u brojne afere u RS-u, Stanić je dodao da su nepravilnosti u Fondu zdravstva, Kliničkom centru Banja Luka, Šumama, Željeznicama, Agenciji za agrarna plaćanja, kao i u oblasti koncesija za poljoprivredno zemljište, “Birču”……

– Nepravilnosti su izražene kod plasmana kredita i kupovina obveznica subjektima koji ne plaćaju poreze, a potom ne vraćaju ili nikad neće vratiti ta kreditna sredstva ili platiti obveznice, kao što je slučaj s Birčom i Boskom. Imamo veoma lošu naplatu poreza, skrivanje zapisnika o izvršenoj kontroli kod općina na čijem čelu su načelnici iz redova vladajuće stranke, kao i kod privrednika koji su iz redova vladajućih ili finansiraju interese pojedinih vlastodržaca – naveo je Stanić, dodajući da RS ima “neodgovonu i neefikasnu Poresku upravu“.

– Da je sve ovo poprimilo obilježja organizovanog kriminala, neodgovorne vladavine i bahatog odnosa vlasti potvrđuju izjave pojedinih ministara – rekao je Stanić, navodeći kao primjer to što je novi ministar zdravlja RS-a rekao da se neće baviti utvrđivanjem odgovornosti za zatečeno stanje.

– Ministar finansija za direktora preduzeća “Nikola Tesla”, koji za sobom ima pet uništenih preduzeća kaže da je to njegova privatna stvar – ukazao je Stanić i dodao da je neodgovorna i izjava ministra poljoprivrede da su svi podsticaji za prošlu godinu isplaćeni, jer to nije tačno.

(Vijesti.ba/Fena)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.