Petar Skok o Vlasima

Image

Image
Glede daljnega razvitka značenja riječi WALH=ROMAN, čita se u najnovijem izdanju Weiganda, da su Goti, došavši na donji Dunav, prenijeli ovu riječ na romansko stanovništvo tog kraja. Bilo tome , kako mu drago, slavenska riječ VLAH, koja se nalazi u svim slavenskim jezicima u ZNAČENJU ROMANA, po svome fonetskom izgledu je jedna od najstarijih posuđenica iz germanskog. Slaveni je DONESOŠE sa sobom na Balkan i nijesu je istom ovdje posudili od Germana, nego na sjeveru, dok su još stanovali blizu Germana.

Slaveni su Romane uopće zvali prema njemačkom uzoru VLASIMA, onda su taj izraz radi sličnosti od (grčka riječ) i Romani prenijeli i na Bizantince i na sve, koji su ISTE VJERE. No autor na str.8 odmah ispravno ističe, da su Vlah i Grk u konfesionalnom pogledu POSTALI SINONIMI DALEKO KASNIJE, nego što misli Rethy, koji ovo hoće da potvrdi na osnovu papinske listine iz g.1202-4. Ovi sinonimi POTJEČU ISTOM IZ DOBA TURSKE okupacije

Image

K tome dolazi još i to, da riječ Vlah ima, poput riječi ŠOKAC, u nekim krajevima POGRDNO značenje, koje se potencira izrazima: šokci ubokci, vlasi siromasi; vlaški post i šokačka molitva itd.

Image

Image
Image
Image
Gdje se radi o čisto RUMUNSKIM imenima, ondje se sa pouzdanošću može zaključivati na prede rumunjske narodnosti. Ali gdje su imena slavenska, ondje se mora zaključiti ili da su Vlasi s takvim imenima VEĆ SLAVINIZIRANI ili da su u saobraćaju dvojezični, tj. da u srpskom i slavenskom miljeu govore slavenski, a KOD KUĆE RUMUNJSKI. Ovo bi bio prvi početak potpunog SLAVINIZIRANJA.

Image

Image
Image
Image
Image
KRATAK ZAKLJUČAK

Pretci današnjih Rumuna koji NISU živjeli na području današnje Rumunije su Vlasi. Prvobitno su živjeli po Balkanu kao starosjedilačko stanovništvo , južno od Dunava, najvećim dijelom na području Bugarske, gdje su primili i pravoslavlje, a jedan od dokaza je što rumunska pravoslavna crkva koristi bugarski sve do 17.vijeka. Tu se slaveniziraju, što podrazumijeva prihvatanje i slavenskih imena. Dio Vlaha koji je živio na području Starog Vlaha i Stare Srbije, slaveniziraju se takođe.
Migracije Vlaha se vrše u dva pravca, prema sjeverozapadu sve do Jadranskog mora i uglavnom za vrijeme turske vladavine doseljenim na područje Bosne i Dalmacije, a ostali dio je prešao Dunav na sjever, najprije u tadašnju Ugarsku, a kasnije I na područje Vlaške, gdje se konačno zadržavaju formirajući kasnije državu Rumuniju.

OVO SVE POTVRĐUJU I GENETIČKA ISTRAŽIVANJA

ono što je iznio u gornjem obrazlaganju poštovani Petar Skok PRIJE 100 godina je i dokazano genetskim analizama, jer upravo starosjedilačka
I2a haplogrupa je najzastupljenija kod Bošnjaka, hercegovaca, Moldavaca i Rumuna
http://img90.imageshack.us/img90/5174/haplogroupi2a.gif
http://img546.imageshack.us/img546/2578/grupai2.jpg
pa i samoj srbiji, jer su upravo tu i ti Vlasi DANAŠNJI srbi, koji su dakle posrbljeni, ali su krvno-genetički Vlasi,
najbolji dokaz za sve su CIGANI, upravo zato što boju kožu možemo razlikovati, dok se nažalost krvna zrnca ne vide ni ti geni koji se razlikuju, ( da ima neki način da ti geni privremeno oboje kožu !!! pa da vidimo ko je ko, npr. vlasima u plavo, slavenima u crveno itd.)
dakle CIGANI koji danas žive po srbiji se zovu Pero, Vaso..i nose srpska prezimena i imena, i ispovjedaju svetosavlje, zar ne…..i POSRBLJENI su, a sa originalnim nemanjičkim srbima imaju veze ko i sa marsovcima, e isti je slučaj i sa Vlasima, koji su posrbljeni samo što se kod njih nije ista boja kože, pa se ne mogu razlikovati

One comment

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.