O procesu slavenizacije romanskih Vlaha

Image

Image
Na žalost nemamo preciznijih i neposrednijih podataka o razvoju etničkih odnosa između BALKANSKIH STARINACA i doseljenih Slovena u najranijoj fazi njihovog dodira, a još manje o brojčanim odnosima u pojedinim rejonima……….Erdeljanović sasvim opravdano ističe da je i na zapadu bilo Vlaha prije IX i X vijeka, jer nije vjerovatno «da su Srbi čekali da se Vlasi nasele među njih recimo u 9. i 10. veku, pa da tek onda ČUJU OD NJIH da npr. Durmitor, Vizitor, Ibar, Neretvu, Drinu itd. treba zvati tim imenima» Na osnovi povelja posljednjih Nemanjića E.Fischer je zaključio da je u nemanjičkoj Srbiji, sa sjevernom Albanijom, moglo biti svega 12 000 Vlaha. Erdeljanović na to primjećuje da ih je MORALO BITI VIŠE i u samoj Dušanovoj državi, jer je “u planinama same Zetske oblasti bilo uvek prilično Vlaha, o kojima se u poveljama NE govori. A dalje na severozapadu, u dinarskim predelima izvan Dušanove države bilo je i poznije Vlaha u dosta znatnom broju”. Može se reći da je Erdeljanović sasvim u pravu, jer srazmjerno mali broj vlaških ili vlaško-slovenkskih imena u izvorima srednjeg vijeka otkriva TEK ZAVRŠNU FAZU U PROCESU POSLOVENJIVANJA Vlaha prije turskog osvojenja.
U studiji “Postanak plemena Pipera” Erdeljanović je došao do zaključka da “izmešanost vlaških i srpskih imena u predelima oko Zete i Morače neosporno svedoči, da je u tim predelima vlaški živalj vrlo rano živeo u neposrednom susedstvu sa srpskim, a to je naravno moralo takođe dosta rano dovesti do njihovog zbližavanja i mešanja”. On je, štaviše, pretpostavljao da je “NEPOSRBLJENIH ILI DVOJEZIČNIH Vlaha” u tim predjelima moglo biti do vremena turskog osvojenja ovih krajeva, kada su seobe stanovništva iz riječnih dolina u planinske predjele ubrzale NJIHOVU ASIMILACIJU.

…….u vrijeme slovenskog doseljavanja planinski lanac, koji se pruža duž dalmatinskog primorja, je bio naseljen nomadskim plemenima koja su govorila nekakav ROMANSKI dijalekt. Prema podacima historijskih izvora, Vlasi se spominju „na onoj gorskoj visočini“ koja se od izvora istočne Morave i od Lima stere na jugozapad prema moru. Proces SLAVIZACIJE ROMANSKIH Vlaha, imao je rano započeti, a uglavnom je dovršen u 14. i 15.vijeku, kako pokazuju slavenska imena katuna i Vlaha u spomenicima tog vremena. Hrvatski su Vlasi ISTOG PORIJEKLA kao i spski i bosanski Vlasi, ali kada se, počev od 14.vijeka javljaju na području hrvatske zemlje, po mišljenju Račkog, „imao je biti dovršen proces asimilacije“, tj. hrvatski Vlasi nisu više bili po JEZIKU I NARODNOSTI ROMANI.
Najkompaktnija vlaška populacija je bila u STAROJ SRBIJI, NA KOSOVU, I NA IZVORIŠTU Morave, Ibra i Lima, odakle se Vlasi PRESELJAVAJU U BOSNU, zatim u Hrvatsku i dalje na zapad. Hercegovačke Vlahe iz druge polovine 14.vijeka spominje i Mavro Orbini.
Image

U jednom izvoru iz druge polovine 15.vijeka, među donjim Vlasima, koji su živjeli u okolini LJUBINJA, STOCA I BILEĆE, spominju se bratstva Burmazi, Goduni, Boluni, čija imena očito ukazuju na njihovo PRVOBITNO NESLAVENSKO PORIJEKLO. Međutim, iz velikog spiska LIČNIH imena ovih Vlaha vidi se da su vlaška imena veoma rijetka, što ukazuje da su ovi DONJI Vlasi nešto ranije POSLOVLJENI u odnosu prema nekim drugim Vlasima, odnosno da su HERCEGOVAČKI Vlasi u 14.vijeku bili uglavnom VEĆ SLAVENIZIRANI, dok neki drugi izvori pokazuju da su druge brojne vlaške grupe u dinarskim krajevima, koje ustvari predstavljaju vlaško-slavensko stanovništvo na raznim stepenima SLAVENSKE ASIMILACIJE, po mnogo čemu ETNIČKI još uvjek RAZLIKOVALE od susjednog slavenskog stanovništva.

Još 1550.g CETINSKI Vlasi govore iskvarenim LATINSKIM govorom i sami sebe nazivaju ROMANIMA. To je bilo stanje DVOJEZIČNOSTI, u kome je slavenski jezik polako NADVLAĐIVAO, te je rumunski najzad iščeznuo, konstatuje Jireček.
Prema podacima koje pružaju historijski izvori, u Bosni se mogu razlikovati DVA SLOJA vlaško-slavenskog stanovništva: STARIJI IKAVSKI, čije ostatke nalazimo u ikavskog stanovništva jugozapadne Bosne, i MLAĐI IJEKAVSKI sloj, pretežno DOSELJEN za vrijeme turske uprave. Prve migracione struje vlaških stočara prema zapadnom Balkanu tekle su još u predtursko doba, dok je druga struja vlaško-slovenskih doseljenika uslijedila za vrijeme turske uprave. Skarić je pretpostavio nešto užu zonu prvih doseljavanja vlaško-slavenskog doseljavanja, a zatim noviju i nešto širu za vrijeme turske uprave, u Bosnu i konpnenu Dalmaciju. Po velikom broju toponima, koji često predstavljaju i rodovska imena, Skarić je ukazao na značajnu vlašku primjesu u etničkoj strukturi doseljenog stanovništva, kao i na porijeklo OVIH DOSELJENIKA, koji većim dijelom POTIČU IZ Starog Vlaha, Crne Gore i Hercegovine. Na osnovu ROMANSKIH topografskih imena u srednjoj Bosni, može se pretpostaviti da su u Bosni mogla biti dva sloja ROMANSKOG stanovništva, STAROSJEDILAČKO I DOSELJENIČKO.

Image

P.Ž.Petrović u Starom Vlahu razlikuje čak TRI sloja vlaškog stanovništva:
STARIJI koji vodi porijeklo od romaniziranih Autarijata !!,
MLAĐI koji su se doselili u početku 14.vijeka iz sjevernih arbanaških predjela i
NAJMLAĐI, koji su dobjegli iz Epira i Tesalije.
Neki toponimi kod Livna, Glasinca, Gornjeg Vakufa a zatim IMENA PLANINA Vizitor, Durmitor, Staretina, Dinara, te IMENA RIJEKA Ibar, Neretva, Drina, Buna, Bosna, Una – ukazuju na NAJSTARIJE dodire dinarskih Slavena sa ROMANIZIRANIM BALKANSKIM STARINCIMA, koje još u 12.vijeku Dukljanin RAZLIKUJE od Slovena, nazivajući ih Latini Nigri.

Image

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.