Mustafa Imamović o Vlasima za vrijeme Osmanlija

iz knjige koja se može pročitati ovdje

Osmanlije su istovremeno oprezno postupale sa stočarima, odnosno Vlasima, koji su u privrednoj i vojnoj strukturi Carstva, tokom XV i XVI st., ali i kasnije, imali posebnu ulogu i značaj.
Osmanske vlasti su sa vlaškim starješinama sklapale ugovore o naseljavanju pustih zemalja stočarima. Pri tome su starješine kao naknadu dobijale na korištenje zemlju, mlinove i druge privredne pogodnosti. Tako znatan broj Vlaha prelazi sa stočarstva i manje-više nomadskog načina života na zemljoradnju, te se stalno nastanjuje po selima i preuzima obaveze koje su imali i drugi zemljoradnici. Vlasi su bili organizoavni u svoje džemate, sa vlastitim starješinama, knezovima, vojvodama ili katunarima.
Vlasi su smatrani sposobnim vojničkim elementom pa su Osmanlije iz njihovih redova regrutovali svoju pomoćnu vojsku, čiji suse pripadnici zvali vojnuci, martolozi i derbendžije (čuvari klanaca). Kao naknadu za vojnu službu i druge usluge, Osmanlije su vlasima priznavali tkzv. “vlaška prava”, koja su ovi manje-više uživali i prije dolaska Osmanlija u Bosnu.
U prvim stoljećima osmanska država nije Vlahe opterećivala raznovrsnim feudalnim dažbinama kao ostalu raju, nego je od svake vlaške kuće kao porez naplaćivala jedan dukat godišnje.
Među Vlasima, posebno hercegovačkim, bilo je i trgovaca. Hercegovački Vlasi su bili glavni snabdjevači Dubrovnika stokom i raznim stočnim proizvodima.
Bez obzira na okolnost što je znatan dio Vlaha vremenom prelazio na zemljoradnju, njihov se broj povećavao stalnim prilivom novih vlaških skupina iz Drobnjaka i drugih dijelova današnje Crne Gore, ali i iz Dalmacije. Skupa sa hercegovačkim Vlasima, oni su naseljavali razne dijelove Bosanskog sandžaka. U početku su se veće skupine Vlaha u ovom sandžaku nalazile oko Travnika, Tešnja i Maglaja. Oni su, pored svog stalnog zanimanja, čuvali te isturene dijelove Bosanskog sandžaka prema jajačkoj i srebreničkoj banovini.
SlikaSlika

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.