DAI kao dokaz romaniziranog stanovništva u Bosni

Image

U dijelu DAI, u poglavlju trideset i druga “O SRBIMA I ZEMLJI U KOJOJ SADA STANUJU” imamo jednu vrlo bitnu rečenicu:
“jer su iz tih zemalja oni istjerali one RIMLJANE koji sada žive u Dalmaciji i Draču”

………Pa, poslije nekog vremena, ti su isti Srbi odlučili poći u svoje vlastite kuće (vratiti se), a imperator ih je pustio. Ali, kad su prešli rijeku Dunav (Danoubin) oni su promijenili svoje mišljenje pa su poslali jednu molbu imperatoru Herakliju, putem vojnog zapovjednika koji je tada bio u Belegradonu, da bi on njima dao drugu zemlju za naseliti se. A budući da ono što je sada Srbija i Paganija i takozvana zemlja Zahloumon i Terbounia i zemlja Kanalita, bilo pod upravom imperatora Bizantinaca, i budući da su te zemlje bile opustošene od Avara (jer su iz tih zemalja oni istjerali one Rimljane koji sada žive u Dalmaciji i Draču), stoga je imperator naselio te iste Srbe u naznačene zemlje i oni su postali podložnici imperatoru Bizantinaca, a imperator je doveo svećenike iz Rima i njih krstio, i naučio ih da pravilno obavljaju pobožnosti, i poučio ih u kršćanskom nauku….

Postavlja se logično pitanje ako su u zemljama koje su SADA (u vrijeme Heraklija 610-641 koji dodjeljuje Srbima teritoriju) Srbija i Paganija, i takozvane Zahumlje i Travunija RANIJE ŽIVJELI RIMLJANI prije nego su ih ISTJERALI Avari, zar isto tako nisu i u Bosni živjeli RIMLJANI s tim da zbog njene specifične geografske “divlje” konfiguracije i izolovanosti, bilo sasvim za očekivati da su OSTALI, tj. da ih najezda Avara “zaobišla” i nije otjerala kao Rimljane u “sadašnjoj Srbiji”, Paganiji, Zahumlju i Travuniji. Dakle, zaključak je das u svugdje ranije prije Avara, Slavena, Srba i Hrvata po Balkanu živjeli Rimljani, pa i u Bosni, u kojoj su OSTALI !!!
Zaključak: Ako su historijski mnogo više spominjana i “značajnija” plemena Dalmata i Japoda tokom 6 i po vijekova rimskog razdoblja izgubila svoj identitet i “pretvorila” se u Rimljane, zar se nije desio isti slučaj asimilicaije i romanizacije i sa bosanskim plemenom Desitijata. Dakle, i oni su po istom principu kao i Japodi i Dalmati romanizirani, tako da u 7.vijeku pri dolasku Slavena postoji samo jedna manje/više romanizirana masa domicilnog stanovništva koja se u svim historijskim vrelima, pa i u DAI prepoznaje jedino kao Rimljani, koje kao takve prepoznaju i doseljeni Slaveni i te starosjedioce nazivaju svojim slaveniziranim terminom Vlasi.

U isto vrijeme JASNO se kaže da je imperator NASELIO TE ISTE SRBE U NAZNAČENE ZEMLJE, među kojima se Bosna ne spominje niti uopšte se može ni nagovjestiti, jes se nedvosmisleno kaže u ranije naznačene zemlje a to su “sadašnja Srbija”, Paganija, Zahumlje i Travunija.

I druga stvar je da se kaže da ISTJERANI Rimljani iz “SADAŠNJE Srbije”, Paganije, Zahumlja i Travunije sada žive (u vrijeme Heraklija 610-641 koji dodjeljuje Srbima teritoriju) u Dalmaciji i Draču, dakle to su teritorije koje su poznate pod imenom Bizantska tema Dalmacija, ili Bizantski temat, i tu žive “ostaci” protjeranih RIMLJANA, koji su dakle totalno ETNIČKI DRUGAČIJI od pridošlih Avara, Slavena, Srba i Hrvata, kao takvi i ostati još dugo neovisni, Prvi koji će ih staviti pod vlast hrvatske je bio kralj Tomislav tek 925.g. koji se i proglašava za kralja Hrvata i Dalmatinaca!!

http://www.bosnaonline.org/forum.php/viewtopic.php?f=5&t=168

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.