Balkanski srednjovjekovni Vlasi su pričali RUMUNSKIM jezikom

izdvojeno sa teme Petar Skok o Vlasima u Glasniku Zemaljskog muzeja iz 1918.god. link

Gdje se radi o čisto RUMUNSKIM imenima, ondje se sa pouzdanošću može zaključivati na prede rumunjske narodnosti. Ali gdje su imena slavenska, ondje se mora zaključiti ili da su Vlasi s takvim imenima VEĆ SLAVINIZIRANI ili da su u saobraćaju dvojezični, tj. da u srpskom i slavenskom miljeu govore slavenski, a KOD KUĆE RUMUNJSKI. Ovo bi bio prvi početak potpunog SLAVINIZIRANJA.

Image

o DVOJEZIČNOSTI Vlaha piše i Godišnjak ANU BH iz 1967.g. link

U studiji “Postanak plemena Pipera” Erdeljanović je došao do zaključka da “izmešanost vlaških i srpskih imena u predelima oko Zete i Morače neosporno svedoči, da je u tim predelima vlaški živalj vrlo rano živeo u neposrednom susedstvu sa srpskim, a to je naravno moralo takođe dosta rano dovesti do njihovog zbližavanja i mešanja”. On je, štaviše, pretpostavljao da je “NEPOSRBLJENIH ILI DVOJEZIČNIH Vlaha” u tim predjelima moglo biti do vremena turskog osvojenja ovih krajeva, kada su seobe stanovništva iz riječnih dolina u planinske predjele ubrzale NJIHOVU ASIMILACIJU.

Najkompaktnija vlaška populacija je bila u STAROJ SRBIJI, NA KOSOVU, I NA IZVORIŠTU Morave, Ibra i Lima, odakle se Vlasi PRESELJAVAJU U BOSNU, zatim u Hrvatsku i dalje na zapad. Hercegovačke Vlahe iz druge polovine 14.vijeka spominje i Mavro Orbini.

Image

Još 1550.g CETINSKI Vlasi govore iskvarenim LATINSKIM govorom i sami sebe nazivaju ROMANIMA. To je bilo stanje DVOJEZIČNOSTI, u kome je slavenski jezik polako NADVLAĐIVAO, te je rumunski najzad iščeznuo, konstatuje Jireček.

Image

Glasnik zemaljskog muzeja iz 1905.g. klikni

Rumunji, koji su se u XV ili XVI vijeku u Istri naselili, došli su, bježeći ispred Turaka, iz Bosne. Ciči krasa bili su po svjedočanstvima XVII vijeka DVOJEZIČNI, govorili su slovjenski, a osim toga jezikom “la quale in molti vocaboli a simile ala latina”.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.