Marieluise Beck Dejtonski Ustav treba mijenjati

SARAJEVO – Marieluise Beck, članica njemačkog Bundestaga 20 godina, vjeruje da je u Bosni i Hercegovini kao srcu Evrope moguće razviti demokratske principe, u protivnom, moglo bi se govoriti da je Evropa zakazala. Beck je to kazala danas novinarima nakon njenog boravka …

…  u sarajevskom sjedištu Delegacije Evropske unije u BiH.

Istaknula je da u primjeni presude Sejdić i Finci u našoj zemlji treba naći put za spajanje dva principa – jednog da Bosna i Hercegovina ima tri konstitutivna naroda i da taj temelj ne smije doći u pitanje, a drugog da u demokratskim državama moraju doći do izražaja i prava pojedinaca koji ne žele da se priklone nijednoj etničkoj grupi.

– Još nemamo egzaktnih saznanja šta je u Briselu dogovoreno, ali je jasno da je došlo vrijeme za istorijski kompromis kako bi se za BiH otvorila vrata Evrope – riječi su Marieluise Beck.

Ambasador Peter Sorensen bio je “preveliki optimista”, nastavila je ona, kad je jesenas računao da će BiH dobiti status kandidata na prelazu između prošle i ove godine, ali ona se nada da bosanskohercegovački građani neće ostati u “borbi za etničko” nego će konačno biti otvoren put za više radnih mjesta, za stvaranje boljih uvjeta razvoju zdravstvene politike, obrazovanja, infrastrukture i za sva druga pitanja u kojima bi i Evropska unija mogla asistirati, kazala je.

Uprkos tome što je EU u krizi vezanoj za euro, njemačka politika po riječima ove članice Bundestaga “čeka da Bosna i Hercegovina postane kandidat i ravnopravna članica evropske grupe zemalja”.

– Čekamo na BiH kao državu, a ne kao podijeljenu državu, ali ona ima tako komplikovan unutrašnji sistem – riječi su Marieluise Beck.

Ona naglašava da rješenja za našu zemlju ne mogu doći izvana već iznutra a da Evropska unija i Ured visokog predstavnika mogu asistirati.

Beck se nada da će dejtonski ustav, inače skrojen za dvije sedmice, kako je kazala, zamišljen kao prelazno rješenje, biti promijenjen i da će doživjeti dalji razvoj, a da će bosanskohercegovački građani, naročito mladi ljudi, imati dovoljno samopouzdanja da od svojih političara zahtijevaju promjene.

(Vijesti.ba/Fena)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.