Probleme “guraju pod tepih” SDS: Vlast dovela javna preduzeća u kolaps

BANJA LUKA – Srpska demokratska stranka (SDS) optužila je danas vlast u Republici Srpskoj da je odgovorna za kolaps u javnim preduzećima u tom entitetu, a da te probleme, umjesto da sistemski rješava, “gura pod tepih“. Sve dosadašnje mjere Vlade RS-a …

… na sanaciji teškog stanja u tim preduzećima su na nivou kozmetičkih zahvata, bez sistemskih rješenja. To potvrđuju i smjene u rukovodstvu, izvještaji o gubicima, koji se više ne mogu sakriti od javnosti i stečaj koji prijeti Željeznicama i Šumama RS-a – kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Banjoj Luci generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan.

Naglašava da su stotine miliona maraka gubitaka u javnim preduzećima epilog priče vlasti u RS-u o “stabilnoj ekonomiji“.

To je ilustrovao podatkom da je samo u Željeznicama RS-a akumulirani gubitak više od 196 milion KM i da prijeti da ugrozi vrijednost kapitala tog preduzeća, dok je revizija utvrdila da elektrodistributivna preduzeća imaju akumulirane gubitke više od 60 miliona KM.

Gubici osam šumskih gazdinstava u “Šumama RS“ prelaze 40 miliona KM, a nenaplaćena potraživanja su 31 milion maraka, a nisu pokrenute, kako je naveo, istrage za te propuste iako su sve štete nastale dok je to javno preduzeće vodio kadar SNSD-a Neđo Ilić.

-Umjesto sistemskih rješenja i naplate potraživanja, rukovodstvo “Šuma RS“ sada predlaže smanjene plaća zaposlenima i smanjenje nadoknada lokalnim zajednicama sa 10 na pet posto, što je apsolutno neprihvatljivo, imajući u vidu da su neke od općina koje koriste te naknade dovedene na rub egistencije – rekao je Ćuzulan.

Kritizirao je i činjenicu da je u javnom preduzeću “Pošte RS“ cijena rada 180, a regres 540 KM, što je duplo više od cijene rada u pravosuđu, policiji, javnoj upravi i prosvjeti, iako ovo javno preduzeće iz godine u godinu uvećava milionske gubitke i ponovo je “planiralo” veće rashode od prihoda i ima višak zaposlenih.

Samo u prošloj godini minus “Pošta“ je dostigao 8,9 miliona KM, kazao je.

-Vlada RS-a je od ovih javnih preduzeća napravila socijalne ustanove, tako da uz partokratsko zapošljavanje i porast troškova ličnih primanja, uz povećanje poreza na dohodak, ta preduzeća srljaju u još veće gubitke. To stanje dodatno opterećuje enormna korupcija u sistemu nabavki i prodaje proizvoda i usluga – kazao je generalni sekretar SDS-a.

Kada se sve ovo zna, kada se zna da, kako kaže, nema nijednog javnog preduzeća koji SNSD nije “sahranio“, potpuno je logično da su ljudi spremni da se samoorganizuju i zaštite ono malo firmi koje su ostale i spriječe “pljačku RS-a“.

-Svjedoci smo ovih dana protesta u RiTE “Ugljevik”, gdje se zaposleni s pravom pitaju o sudbini postojeće termoelektrane i traže garancije za posao, rekao je Ćuzulan.

(Vijesti.ba/Fena)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.