Hrvati u Bosni i Hercegovini nestaju alarmantni podatci o broju hrvata katolika u BiH

OBJAVA: 26.03.2012
NOVI POPIS BISKUPA
Katolika u BiH svega 443.084

Čak kad se toj brojci doda pedesetak tisuća onih koji nisu na crkvenom popisu, u zadnjih 20 godina nestalo je 300.000 Hrvata

Najnoviji podaci o stanju katoličkih župa u Bosni i Hercegovini pokazali su blago usporavanje trenda nestajanja Hrvata katolika iz ove zemlje, navodi se u izvješću koje su iz Tajništva Biskupske konferencije BiH dostavili Večernjem listu. U odnosu na godinu dana ranije, svojevrsni popis pučanstva kojega provode svećenici prigodom blagoslova kuća, pokazao je da su zatekli tek 71 osobu više nego godinu dana ranije.

Trinaest posto

U biskupijama čija su sjedišta u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Trebinju na kraju 2011. bilo je ukupno 443.084 Hrvata katolika a krajem 2010. godine bilo ih je 443.013.
Unatoč svemu, broj katolika Hrvata na kraju 2011. godine u BiH je manji nego što je bilo prije stotinu godina. Kada se tome doda procjena da je u BiH još između 40 i 60.000 Hrvata koji nisu katolici ili su pripadnici drugih crkava ili zajednica, onda se brojka zaustavlja na oko pola milijuna. U odnosu na službene statističke procjene da u BiH živi oko 3,843 milijuna stanovnika,Hrvati katolici čine oko 13 posto ukupnog stanovništva, dok pak katolici u ukupnome broju imaju udjel od 11,5 posto. 
Najveći pad u odnosu na godinu dana ranije ima Banjolučka biskupija koja, uz današnja većinska područja u Republici Srpskoj, uključuju i dio Hercegbosanske županije i općinu Livno. Tamo je 710 Hrvata katolika manje po popisu s kraja 2011. godine.
Naime, Banjolučka biskupija je imala 35.924 na kraju prošle godine a dvije godine ranije 36.513 katolika.
U odnosu na godinu dana ranije najveći porast svećenici su zabilježili u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u kojoj je na kraju ove godine bilo 195.522, a krajem 2010. 194.812 katolika. U odnosu na tu biskupiju gdje se bilježi porast od 710 osoba.
u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji se bilježi također pozitivni trend prema ovim podacima. 
Prema popisu misijskih kolekta iz mjesečnika “Crkva na kamenu” na kraju 2011. godine bilo je 190.861 Hrvata katolika, a godinu dana ranije 190.730. Radi se o porastu od 131 Hrvata katolika.

Visok mortalitet

Za razliku od podataka prijašnjih godina koji su pokazivali demografski oporavak u Trebinjskoj biskupiji, u prošloj godini upisano je 20.777. a godinu dana ranije bilo je 20.958 Hrvata katolika. Gledajući ukupne podatke, ovo je prvi put da crkveni podaci ukazuju da je smanjeno iseljavanje. Pri tome još uvijek nisu dostavljeni podaci o broju rođenih i umrlih koji su posljednjih devet godina pokazivali stalnu prednost broja umrlih u odnosu na krštene osobe. Ta se brojka koja svjedoči o negativnom prirodnom prirastu proteklih godina zaustavljala na 1400 osoba. Broj katolika u Bosni i Hercegovini je u posljednjih 100 godina dramatično varirao. Nakon turske okupacije kada su Hrvati katolici gotovo potpuno eliminirani, najteže posljedice ostavio je posljednji rat. Taj se broj smanjio za više od 370.000 Hrvata katolika, što odgovara gradu veličine Sarajeva odnosno veličini većoj od tri Mostara ili 12 širokobrijeških općina.
http://www.bosnaonline.org/forum.php/viewtopic.php?f=106&t=568
http://www.vecernji.ba/vijesti/katolika … nak-391069

One comment

  1. to su zasluge Franje Tudjmana,kako je on govorio”humano preseljenje” Hrvate Bosanske posavine I centralne Bosne je otpisao odnosno naselit iste u Hercegovacki krs i Kninsku krajinu odakle su Srbi protjerani,na zalost uspio je!

    Volim

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.