Muhamed Pršeš Andrićgrad se gradi na uzurpiranoj zemlji Bošnjaka

SARAJEVO – Andrićgrad Emira Kusturice, gradi se na uzurpiranih osam dunuma zemlje, koja po dokumentaciji pripada nasljednicima višegradskog zemljoposjednika Pašana (Mustafe) Hadžića – tvrdi njegov unuk Muhamed Pršeš u razgovoru za BHDINFODESK iz Birminghama.

Pršeš se u “borbu sa vjetrenjačama” upustio prije desetak godina i od tada pokušava doći do tačnih katastarskih i gruntovnih izvadaka koje mu, kako navodi, jednostavno nisu dostupne te stoga najavljuje da će sa ostalim nasljednicima tužiti RS Evropskom sudu u Strazburu.

Ovaj bh. biznismen koji živi i radi u Švicarskoj, precizira kako su njemu i njegovoj porodici u katastru u Višegradu 2006. poručili da ta imovina nikada neće biti upisana na nove nasljednike.
Kaže kako čak ni gotova sudska rješenja sa ostavinskih rasprava nisu upisana u katastar.

-I do danas ta imovina nije valjano upisana na naša imena, a nakon početka izgradnje Andrićgrada postalo nam je jasno zašto to nije urađeno – naglašava Pršeš.

Pojašnjava da je na parceli gdje je Andrićgrad bilo devet dunuma zemlje. Nasljednicima su “velikodušno” ostavili jedan dunum i ta parcela je upisana u katastru na njihova imena pod brojevima 1134/1 i 1134/2.

-Sada mi zakonski vlasnici, graničimo s našom otetom parcelom na kojoj  je nikla Kusturicina zamisao. Pokušavali smo oficijelno i neoficijelno doći do potpune dokumentacije. Jednostavno u Višegradu su svi u sprezi od političara, činovnika do lokalnih advokata koji ne smiju da se upuste u pravnu bitku kako bi mi došli do svoje otete zemlje. Nažalost, pošto svoja temeljna prava ne možemo ostvariti u Višegradu, mi zakonski nasljednici odlučili smo da tužimo RS Evropskom sudu u Strazburu – kaže Pršeš.

Tužbu protiv RS predat će i ostali nasljednici: Jasminka Pršeš- Forca iz Švicarske, Jasmin Pršeš USA, Elzana Hasanbegović-Vesnić Austrija, Mehmed Hasanbegović Australija, Mirsad Hasanbegović Novi Zeland, Ahmed Hasanbegović Holandija, Fuad Hadžić Sarajevo, Kemal Hadžić Sarajevo, Esad Sabrihafizović Sarajevo, te još nekoliko rođaka iz Švedske, Turske i Srbije.

-Financijski smo dovoljno sposobni da idemo do kraja sa željom da vratimo našu dedovinu. Vrijeme otimačine je prošlo i ako nema pravde u Višegradu i RS, u Strazburu je sigurno ima – poručuje Pršeš.

(Vijesti.ba/Fena)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.