Rekonstrukcija FBiH Trnka: Nova Federacija u aprilu 2014., nema trećeg entiteta, traži se normalniji sistem

SARAJEVO – Grupa pravnih stručnjaka koju je okupila američka ambasada u Bosni i Hercegovini do kraja aprila definirat će prijedloge za moguću rekonstrukciju Federacije BiH, a za sada je izvjesno samo kako neće biti ponuđena uspostava trećeg entiteta, prenosi Dnevni avaz.

Peteročlana grupa bosanskohercegovačkih pravnih stručnjaka koje je imenovao američki ambasador u BiH Patrick Moon već je održala prvi radni sastanak.

U timu su Krešimir Zubak, prvi predsjednik FBiH koji je sada advokat te univerzitetski profesori Mirjana Nadaždin-Defterdarević, Mile Lasić i Kasim Trnka te građanski aktivist Vehid Šehić.

Po riječima Kasima Trnke, Moon je članovima grupe rekao da nema ograničenja u njihovu radu, no istaknuo je da bi za SAD bili neprihvatljivi prijedlozi koji bi vodili daljim podjelama unutar BiH.

– Pogotovu ne za treći entitet, kazao je Trnka.

Dodao je kako je cilj doći do prijedloga za neki “normalniji sistem” od onoga kakav je danas.

– Cijeli naš ustavni poredak ‘lomi’ se između elemenata građanskog društva i elemenata nacionalne ravnopravnosti kojem je sada dodata presuda “Sejdić-Finci” koja zahtijeva poštivanje ravnopravnosti nacionalnih manjina. Sada treba naći model koji bi bio kombinacija zaštite građanskih i kolektivnih prava, pojasnio je Trnka.

Članovi stručnog tima planiraju provesti široke konsultacije s različitim vladinim i nevladinim tijelima i svake će sedmice raditi po nekoliko dana kako bi u aprilu imali koncipirane preporuke o kojima će se onda raspravljati na posebnoj konferenciji u maju, piše Avaz.

Bude li tada definirano rješenje prihvatljivo za sve, ono će biti ponuđeno poličarima na usvajanje, a konačni je cilj realizacija ustavnih promjena u FBiH do aprila 2014. godine kako bi se i opći izbori planirani za oktobar  te godine mogli održati uz novo uređenje i po novim pravilima.

Federacija BiH kako je uređena Washingtonskim sporazumom iz 1994. godine praktično predstavlja skup deset kantona koji imaju veliki stepen autonomije no i iznimno skupu i glomaznu administraciju koja više nije financijski održiva, prenijela je Hina.

 

(Vijesti.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.