Vladimir Usorac Poljoprivrednici su u ovoj godini već doživjeli smak svijeta

 Vladimir Usorac

BANJA LUKA – Za poljoprivrednike u Republici Srpskoj ova godina je bila jedna od najtežih i trebat će najmanje 10 godina da se oporave, ocijenio je u izjavi za Fenu predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a Vladimir Usorac.

Sve štete, koje su donijele vremenske neprilike u 2012., ali i nedovoljna reakcija vlasti da zaštite domaću proizvodnju, Usorac je usporedio sa smakom svijeta i kazao da ga je agrar već doživio.

-U zadnjih stotinu godina desila se jedna od najgorih godina. Za nas je ova godina, u kojoj je bio najavljen smak svijeta, upravo bila takva. Pretprjeli smo takve štete da nam treba najmanje 10 godina da se oporavimo, upozorio je on.

Ratarima nisu išle naruku vremenske prilike, jer su 2012.obilježile velike hladnoće i snijeg, a zatim i suša, podsjeća predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a i konstatira da su dodatni problem izazvali i predstavnici vlasti na nivou BiH i u samoj RS zbog neispunjavanja obaveza prema poljoprivrednicima.

-Država BiH nas je prodala Evropi i prije ulaska u Evropsku uniju. Ne štiti našu proizvodnju u ovako teškim uslovima. Prevarili su nas i za „plavi dizel“, nisu nam isplatili subvencije za osam mjeseci, tako da gore biti ne može, razočaran je Usorac.

On kritikuje nadležne predstavnike vlasti, jer, kaže, ne rade dovoljno na zaštiti domaćih poljoprivrednika.

-Oni nas vode u smak svijeta, koji će se u BiH desiti i bez Božije volje, dodaje Usorac.

Ističući da je poljoprivreda jedini sektor koji sada još i radi u BiH, upozorava da će bez potrebne reakcije vlasti i ona “pasti”.

-Moramo se boriti da ne dođemo u situaciju u koju su došli sindikati, da moraju izvoditi državne službenike na proteste. Zamislite da i mi izvedemo ratare na proteste. To bi onda bio jedan kraj, jer i radniku je kraj  ako bude i seljacima,  i onda se opet vraćamo na smak svijeta, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a.

Ističe da, ako se imalo napravi uslova, jedino će poljoprivreda biti grana koja će funkcionirati u narednoj godini.

-Poljoprivreda se mora sačuvati, radi našeg opstanka, da bismo proizveli hranu i mogli preživjeti,  zaključuje predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a Vladimir Usorac u izjavi za Fenu.

(Vijesti.ba/Fena)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.