U RS-u industrijska proizvodnja i izvoz u padu, raste samo uvoz

image

BANJA LUKA – Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u novembru je ponovo bila u padu. Obim ostvarene industrijske proizvodnje u tom mjesecu, u odnosu na prethodni tekuće godine, manji je za 1,4 posto, u odnosu na novembar prošle godine manji je za 5,5 posto, dok je u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2011. veći za 2,4 posto, podaci su Zavoda za statistiku RS-a koje je danas na pres-konferenicji u Banjoj Luci saopćila direktorica Radmila Čičković.

Ukoliko se posmatra stanje u industriji za 11 mjeseci ove godine, podaci nisu nimalo optimistični, jer je u poređenju s istim periodom prošle godine zabilježen pad od 4,5 posto.

Očekivano, najveća stagnacija je u prerađivačkom sektoru.

Posmatrano po ekonomskoj namjeni industrijskih proizvoda u periodu januar – novembar 2012. u odnosu na isti period prošle godine zabilježen je pad proizvodnje intermedijarnih proizvoda za 7,2 posto, energije za 5,4 posto i netrajnih proizvoda za 4,3 posto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda veća za 15,7 posto i trajnih proizvoda za 1,8 posto.

Da je u privreda u RS-u “na koljenima” govori i podatak da izvoz i dalje opada, a uvoz raste.

Zvanična statistika u RS-u zabilježila je da je u periodu januar – novembar 2012. obim robne razmjene tog entiteta s inostranstvom bio šest milijardi i 466,5 miliona KM, od čega se na izvoz odnosilo dvije milijarde i 243,5  miliona KM, a na uvoz skoro duplo više ili četiri milijarde i 223 miliona KM.

Vanjskotrgovinski deficit u periodu januar – novembar 2012. iznosio je milijardu i 979 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 53 posto.

Izvoz je u periodu januar – novembar 2012. godine smanjen za 4,8 posto u odnosu na period januar – novembar 2011., dok je uvoz povećan za 2,5 posto.

 

(Fena)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.