Patrick Moon Problemi u Federaciji moraju biti riješeni

image Patrick Moon

SARAJEVO – Ambasador SAD u BiH Patrick Moon ocijenio je da je ove godine u BiH donesen niz važnih odluka, ali da i dalje postoji problem u Federaciji BiH, čiji Ustav stvara višak struktura i preskup sistem, koji ne služi najbolje građanima. On smatra da vanredni izbori nisu …

… rješenje za problem formiranja vlasti u FBiH, već da treba restrukturirati Vladu FBiH, što zahtijeva dijalog među strankama i pojedincima, a da predsjednik FBiH Živko Budimir igra centralnu ulogu u tom smislu.

“Sad radimo sa nekoliko drugih predstavnika međunarodne zajednice da sponzorišemo jedan proces da bi došli do seta prijedloga koji mogu biti osnova za amandmane na Ustav FBiH. Taj proces neće uključivati političke stranke”, rekao je Moon za “Nezavisne novine”. On je istakao da ideja o trećem entitetu predstavlja gledanje unazad.

“Treći entitet nije prijedlog koji je na stolu i ja vas uvjeravam da to neće biti rezultat ovog procesa i ne mogu predvidjeti situaciju u kojoj bi ikada to bilo usvojeno”, dodao je Moon. Istakao je da politički lideri treba da počnu sa rješavanjem pitanja “Sejdić i Finci” u nastojanjima da dođu do rješenja za cijelu BiH.

On je rekao da SAD žele da se zatvori OHR, što bi bila poruka da je BiH došla u fazu kada je spremna da se samostalno kreće ka ciljevima – EU, NATO i članstvu u tim institucijama.

Moon je napomenuo da politički lideri u BiH moraju sami doći do rješenja, radeći zajedno, te ocijenio da trebaju više da se sastaju i razgovaraju o pitanjima kako bi bolje razumjeli jedni druge.

(Vijesti.ba/Srna)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.