“Republika Srpska pod tim imenom neće moći postojati jer to je podrška genocidu”

SARAJEVO – Povodom presude Tribunala u Den Haagu kojom je general Zdravko Tolimir oglašen krivim za genocid u Srebrenici, predsjednik BPS -Sefer Halilović uputio je poruku zvaničnicima manjeg bh. entiteta koja glasi “Republika Srpska pod tim imenom neće moći postojati jer to je podrška genocidu”.

“Nova presuda Tribunala u Den Haagu kojom je bivši šef vojne bezbjednosti tzv. VRS Zdravko Tolimir oglašen krivim za genocid u Srebrenici i osuđen na doživotnu robiju dokaz je o udruženom zločinačkom poduhvatu koji su osmislili i proveli civilni i vojni rukovodioci tzv. RS i radi kojih su, također, osuđeni na doživotne kazne zatvora ili kazne dugotrajnog zatvora ili pak čekaju presude kao haški bjegunci i zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

S obzirom da je ovaj zločin, najužasnijih razmjera na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, poveden i proveden pod imenom Republika Srpska smatram da je taj naziv uvreda za sve žrtve genocida i udruženog zločinačkog poduhvata koji su sudski dokazani i presuđeni.

Također ime Republika Srpska u svom nazivu pokazuje izlazna vrata svim drugim narodima koji žive ili se žele vratiti u taj manji bh. entitet.

“Ukoliko želite dobrobit svih naroda u BiH, i srpskom narodu, smatram da trebate biti političari koji će pokrenuti talas razuma u srpskoj politici i da ćete prihvatiti presude međunarodnih, i domaćih, sudova i pokrenuti, samoinicijativno, proceduru za uklanjanje tragova genocida počevši od imena Republika Srpska.

Eventualnim negiranjem genocida i drugih užasnih zločina činite strašnu nepravdu žrtvama zločina, ali i onima koji su za vas glasali jer ih na taj način odvajate od ostatka normalnog svijeta”, navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik BPS Sefer Halilović.

(Vijesti.ba/Fena)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.