Milan Lukić na izricanju presude zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu listao Bibliju

image
Milan Lukić / anadolija

DEN HAAG – Izricanje presude bivšem zapovjedniku paravojnih formacija bosanskih Srba Milanu Lukiću kojeg je Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas pravomoćno osudilo na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu, obilježila je i jedna zanimljivost.

Naime, izricanje presude Milan Lukić je pratio prelistavajući Bibliju, nastojeći ostaviti utisak nezainteresiranosti. To je prvi sličan gest osobe kojoj je pred Haškim tribunalom izrečena presuda.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće je odbacilo žalbene osnove Milana Lukića na prvostepenu presudu prema kojoj je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, te potvrdilo osuđujuću presudu. Odbačene su Lukićeve argumentacije navedene u žalbi.

Djelomično su prihvaćene neke žalbene osnove njegovog rođaka Sredoja Lukića te mu je kazna smanjena sa 30 na 27 godina zatvora.

Milan Lukić je proglašen krivim za istrebljenje, ubistva, okrutno postupanje i nehumana djela u šest incidenata. Smatra se direktno odgovornim za “žive lomače”, odnosno spaljivanje bošnjačkih žena, djece i staraca u kućama u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac u Višegradu 14. i 27. juna 1992. godine. Tom prilikom ubijeno je više od sto osoba.

“Raspravno vijeće nije pogriješilo da ubijanje u Pionirskoj ulici i najmanje 60 žrtava na Bikavcu ispunjavaju uvjete masovnosti za djelo istrebljenja”, konstatiralo je Žalbeno vijeće Haškog suda.

Pretresno vijeće, kojem je predsjedavao sudija Patrick Robinson, zaključilo je u prvostepenoj presudi da je Milan Lukić “lično ubio najmanje 132 muslimana” i da je imao vodeću ulogu u spaljivanju najmanje 119 živih civila u Višegradu.

Bivši zapovjednik paravojne formacije bosanskih Srba Milan Lukić je uhapšenu avgustu 2005. godine u Argentini, gdje se ranije krio, a bivši policajac iz Višegrada Sredoje Lukić se Haškom tribunalu dobrovoljno predao 14. septembra iste godine.

(Anadolija)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.