BAKIRA HASEČIĆ Ovo je dokaz da je u Višegradu izvršen genocid

image
Bakira Hasečić

SARAJEVO – Ovo je za nas žrtve i sve svjedoke novo rođenje, riječi su kojima je predsjednica Udruženja Žena-žrtva rata Bakira Hasečić prokomentirala izricanje pravomoćne presude Milanu i Sredoju Lukiću za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Višegradu.

Hasečić je u izjavi za Fenu istaknula da visina izrečenih kazni zadovoljava kriterije prevencije,  te da je to ujedno i opomena svima koji nose “pečat” ratnih zločina.

– To je još jedan dokaz da je u našem Višegradu izvršen genocid, navodi Hasečić, uz uvjerenje da su kazne poput danas izrečene u funkciji odrvraćanja od zločina, kako se oni više nikada i nikome ne bi ponovili.

Slično mišljenje dijeli i predsjednica Udruženja porodica nestalih “Višegrad 92” Hedija Kasapović, koja naglašava da presuda Žalbenog vijeća Haškog tribunala (ICTY) predstavlja određenu satisfakciju za žrtve.

Hasečić i Kasapović, zajedno s ostalim članovima udruženja, prisustvovali su izricanju  presude Milanu i Sredoju Lukiću u ICTY-u.

Žalbeno vijeće ICTY-a potvrdilo je danas kaznu doživotnog zatvora za Milana Lukića, a Sredoju Lukiću je smanjiolo kaznu na 27 godina zatvora.

Sredoje Lukić je prvostepenom presudu u julu 2009. godine bio osuđen na 30 godina zatvora, dok je Milanu Lukiću bila izrečena kazna doživotnog zatvora.

Žalbno vijeće potvdilo je zaključke prvostepene presude kojom je Milan Lukić proglašen krivim za ubistva 12 civila na obali Drine u junu 1992, premlaćivanje zatočenika u logoru Uzamnica 1992. i 1993. godine, te spaljivanje civila u dvije kuće u Višegradu.

Kako je konstatiralo Žalbeno vijeće, u Pionirskoj ulici i na Bikavcu je 14. odnosno 27. juna 1992. godine živo zapaljeno blizu 120 žena, djece i starijih.

Žalbeno vijeće potvrdilo je krivicu Sredoja Lukića za učešće u paljenju kuće u Pionirskoj, ali ga je oslobodilo optužbi za premlaćivanje zatočenika u logoru Uzamnica.

 

(Vijesti.ba/Fena)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.