Fule u Sarajevu Bh. predstavnici nisu ispunili obaveze

imageStefan Fule / Vijesti.ba

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Stefan Fule izjavio je nakon završetka današnjeg drugog dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji (EU) da “odlazi ohrabren napretkom koji je postignut u prethodnom periodu u Bosni i Hercegovini”.

Fule je potom konstatirao da, nažalost, predstavnici BiH nisu ispunili glavne obaveze koje su na sebe preuzeli na sastanku u Bruxellesu koncem juna ove godine. Sastanak sa bh. liderima ocijenio je kao “veoma bitan i konstruktivan”, javio je izjveštač agencije Anadolija.

“Naš drugi sastanak dijaloga na visokom nivo o pristupnom procesu je jasan signal naše snažene predanosti vašoj zemlji i stanovnicima Bosne i Hercegovine. Veliki broj političkih, ekonomskih i društvenih reformi će biti  neophodan. Morat će biti proveden u idućem godinama u evropskih integracija BiH. Međutim, nažalost, predstavnici BiH nisu ispunili glavne obaveze koji su preuzeli na sebe u toku našeg prvog sastanak, prvog dijalog koji je u junu mjesecu održan u Bruxellesu. I dalje ne postoji dogovor o implementaciji presude u slučaju “Sjedić-Finici”, model za mehanizam koordinacije za sve nivoe vlasti u BiH na pitanjima koja se tiču EU i dalje nije predložen. To će dovesti do dodatnog odlaganja evropskih integracija vaše zemlje”, rekao je , uz ostalo Fule.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjeokoslav Bevanda smatra da je BiH napravila veliki napredak u procesu izgradnje integracijskog mehanizma.

“Raduje me atmosfera u kojoj je dijalog vođen, konkretnost i korektnost. Vijeće ministara će imati snažnu podršku nove parlamentarne većine za sve prijedloge na eveopskom putu BiH”, rekao je Bevanda.

(Vijesti.ba/AA)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.