NATAŠA KANDIĆ Ni oružane formacije RS-a ne bi mogla da počine tolike zločine da nije bilo učešća Srbije

image
Nataša Kandić

BEOGRAD – Rukovodilac Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, poslije današnje privatne posjete Vukovaru, gdje je odala počast žrtvama na Ovčari, izjavila je da je očekivala žešće reakcije Beograda povodom oslobađajućih presuda hrvatskim generalima, prenosi zagrebački Večernji list.

Govoreći o oslobađajućim presudama generalima Gotovini i Markaču, ona je podsjetila kako je Haški sud donio brojne presude koje u Srbiji, osim u ekstremističkim krugovima, nisu izazvale posebne reakcije.

– Očekivala sam žešće reakcije Beograda, od organizovanja protesta do prekida odnosa sa Hrvatskom. Mislim da je ipak bilo kontrole u političkim reakcijama, a to ima veze s tim ko je na vlasti. Ipak su na vlasti oni koji su odgovorni za početak rata i za ono što se u ratu događalo, za 12.000 žrtava u Hrvatskoj, 10.500 na Kosovu i 95.000 u Bosni i Hercegovini”, rekla je Kandićeva.

Kako piše ovaj zagrebački dnevnik, po njenim riječima “ni Republika Srpska i njihove oružane formacije ne bi mogle da počine tolike zločine da nije bilo učešća Srbije”.

– Na vlasti su oni koji su odgovorni za teško naslijeđe prošlosti, i otuda njihova blaža reakcija od neke koja je mogla dovesti Srbiju u haos i regionalne odnose daleko više ograničiti nego što je to u ovom trenutku – zaključila je ona.

 

(vijesti.ba/fonet)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.