Sastanak u Mostaru Lideri “šestorke” dogovorili hitnu rekonstrukciju izvršne vlasti u FBiH

Lideri šest vodećih stranka u BiH (HDZBiH, HDZ 1990, SNSD, SDS, SDP i SBB) dogovorili su i potpisali danas u Mostaru zajedničku izjavu o principima učestvovanja u vlasti.
Potpisnice se obavezuju raditi na izradi i donošenju ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i pripadnika ostalih, odnosno građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda Bosni i Hercegovini, uključujući i usklađivanje Ustava BiH s odlukom Suda za ljudska prava u Strasbourgu na način koji će osigurati izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo i Dom naroda BiH, tj. da pripadnici jednog naroda ne biraju predstavnike drugog naroda.

Ovom prilikom stranke šestorke potpuno reafirmiraju ranije dogovorene preuzete obaveze. Ovime se također, reafirmira i dogovor koje su postigle stranke iz Federacije u odnosu na izbor domova naroda.

Prioritet je institucija vlasti na nivou BiH usklađivanje zakonodavstva s EU standardima i izvršavanje obaveza iz Mape puta te hitno okončanje izrade modela koordinacije pregovora s EU u sklopu aktivnosti koje već vodi Vijeće ministara u saradnji s entitetskim vladama.

Lideri stranka su dogovorili i hitno pristupanje rekonstrukciji izvršne vlasti u Federaciji BiH, vodeći računa o kompatibilnosti parlamentarne većine sastavljene od stranaka ove šestorke s ciljem osiguranja efikasnosti i funkcionalnosti.

Dogovoreno je također da se omogući Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara, entitetskim vladama i parlamentima da realiziraju već potpisane političke dogovore radi rješenja pitanja nepokretne vojne imovine i državne imovine iz marta 2012.

Treba osigurati uslove za provedbu nužnih ekonomskih i socijalnih reformi s ciljem zaustavljanja negativnog ekonomskog trenda, izlaska iz ekonomske krize te stvaranja zakonskog okvira za povoljno ekonomsko okruženje koje će garantovati ekonomsku stabilnost i ravnomjeran razvoj svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Stranački lideru su dogovorili da naglasak treba biti na infrastrukturnim i energetskim projektima, a posebno na koridoru Vc.

Stranke šestorke smatraju kako je sporazum SNSD-SDP značajan doprinos poboljšanju ekonomskoj situaciji u BiH i jačanju institucionalne efikasnosti i zajednički će pristupiti realizaciji i dogradnji rješenja kroz zakonodavnu proceduru.

Također, stranke šestorke podržavaju izbor predloženih kandidata iz SBB-a i SDP-a u Vijeću ministara.

Stranke šestorke kao princip prihvaćaju stav da poziciju koja pripada određenoj stranci ostali učesnici parlamentarne većine treba da podrže.

FENA

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.